5 onwaarheden over traprenovatie

Niets is voor altijd en ook je trap is een keer aan renovatie toe. Een trap krijgt het zwaar te verduren en zal op vaste plekken slijten. Vertoont jouw trapbekleding tekenen van slijtage of is het schilderwerk niet meer zoals het was? Dan is het wellicht tijd om eens te denken aan traprenovatie. Dankzij traprenovatie is je trap binnen één dag weer helemaal als nieuw. Over traprenovatie gaan helaas veel valse verhalen rond, we noemen vijf onwaarheden over traprenovatie. 

1. ‘Een traprenovatie kun je makkelijk zelf doen’

Tot op zekere hoogte is dit natuurlijk waar. Ben je een echte handyman, heb je de tijd en weet je wat je doet, dan kun je een traprenovatie zelf uitvoeren. Het is dan wel slim om overzettreden te gebruiken. Maar een trap renoveren kan best lastig zijn, en vooral het renoveren van een gesloten trap is moeilijker dan een open trap. Het wordt ook al lastiger als je trap één of meerdere slagen heeft of als hij heel erg beschadigd is. Een traprenovatiespecialist helpt je niet alleen met het installeren van een nieuwe trap, hij haalt ook alle gebreken weg. Zo ben je na een traprenovatie af van een krakende trap. Handig!

2. “Een traprenovatie is erg prijzig”

Een van de grootste misverstanden over traprenovatie is de prijs. Een traprenovatie hoeft helemaal niet zo duur te zijn en je hebt natuurlijk ook zelf invloed op de prijs. De prijs hangt namelijk af van het materiaal dat je kiest, de soort trap die je hebt en de staat waarin hij verkeerd en wie hem uitvoert. Weet wel dat al je keuzes invloed hebben op de levensduur van de trap en sommige beslissingen op langere termijn duurder uit kunnen pakken.

3. “Een traprenovatie is niet de moeite waard”

Een traprenovatie is altijd goedkoper dan het plaatsen van een hele nieuwe trap. Maar als je zo lang mogelijk van je trap wilt genieten, is het wel belangrijk dat je er zuinig op bent en hem goed onderhoudt. Dat betekent dus ook dat een traprenovatie essentieel is voor het behoud van je trap. Heb je een houten trap? Dan is het belangrijk om hem regelmatig te controleren, eventuele gaten te vullen en te schuren om het hout in goede staat te houden. Dit kun je – afhankelijk van het materiaal – het beste eens in de 15 jaar doen. Je zou ook een onderhoudscontract af kunnen sluiten met een renovatiebedrijf.

4. ‘Een traprenovatie heeft weinig zin’

Dit is natuurlijk ook niet waar. Een traprenovatie heeft erg veel voordelen. Zo staat een mooi afgewerkte trap een stuk beter in je huis dan een trap die er onverzorgd en oud uitziet. Het is immers toch een erg opvallend deel van je interieur. Ook voorkomt een traprenovatie dat je trap helemaal vervangen hoeft te worden en dat scheelt je erg veel geld. Je huis zal ook nog eens in waarde stijgen als je trap is gerenoveerd. Genoeg voordelen dus!

5. ‘Het maakt niet uit wat voor materiaal je gebruikt’

Dit is absoluut niet waar. De kwaliteit van het gebruikte materiaal heeft erg veel invloed op de levensduur van je trap. Kies je voor een materiaal dat niet geschikt is of van slechte kwaliteit, dan zal het snel gaan slijten en verkleuren. Zonde! Je kunt beter investeren in een wat duurder materiaal, dat de belasting beter aankan. Hout zul je wel moeten onderhouden, maar dat is het op de lange termijn zeker waard.