6 tips om het deze winter extra gezellig te maken

Deze winter is net iets donkerder dan normaal. Nu we zoveel mogelijk thuis doorbrengen is een gezellig huis dan ook belangrijker dan ooit. Gelukkig kun je met een paar kleine aanpassingen al flinke stappen maken. We geven je een aantal tips. 

1. Geef je huis een nieuwe, warme kleur

Een strakke, koude, witte woonkamer zal nooit echt gezellig worden. Ook de kleuren blauw en groen zijn te koud om het echt gezellig te maken. Daarom is het voor een gezellig huis goed om je woonkamer met warme tinten in te richten. Dat zou ook gewoon warmwit kunnen zijn, zoals RAL 9001 of RAL 9010. Ook de aardetinten en oranje- en roodtinten geven je huis erg veel warmte.

2. En kies daar de juiste accessoires bij

Een huis zonder accessoires en decoratie is leeg en kaal. Daarnaast maak je je huis ook nog eens een stuk persoonlijker. Je kunt je eigen stijl uitdragen en daarnaast ook nog eens dingen kiezen die echt bij je passen. Zorg er wel voor dat het allemaal één geheel is en dat het geen overkill wordt aan accessoires. Wees ook niet te voorzichtig met foto’s. Als je huis persoonlijker wordt, wordt het ook automatisch gezelliger.

3. Zoek de juiste materialen uit

Een vloerkleed maakt je huiskamer al een stuk knusser en ook plaids en kussens geven echt een fijne sfeer. Ook hout geeft een hele fijne warme sfeer aan je omgeving. Kortom: goede materialen zijn alleszeggend voor de sfeer in huis. Zo geeft een strakke leren bank in combinatie met een glazen tafel al snel een kil gevoel en zul je dat echt aan moeten kleden met sfeervolle items. Ook hout geeft een heel warme sfeer aan de omgeving.

4. Licht!

Licht is allesbepalend voor de sfeer in huis. Met koud licht maak je de sfeer al snel kil, terwijl je met warm licht echt een fijne sfeer kunt creëren. Ook de armaturen zeggen veel over hoe gezellig het is in huis. Sommige armaturen maken de ruimte namelijk al snel minder gezellig en kil. Daarom is het erg belangrijk om de goede verlichting te kiezen. Wist je trouwens dat er ook zoiets als trapverlichting bestaat? Een trap is vaak wat strakker en minder gezellig, met trapverlichting geef je je trappengat ineens veel meer sfeer. En het is ook nog eens een stuk veiliger!

5. Ronde vormen geven gezelligheid

Wanneer je veel gebruik maakt van rechte hoeken, zul je merken dat het lastig is om een gezellige sfeer te creëren in huis. Als je een rechthoekige of vierkante bank, een vierkante salontafel en rechthoekige eethoek hebt, zul je zien dat je huis een stuk minder gezellig wordt. Daarom is het goed om af en toe af te wisselen met een ronde vorm, zoals een bolle poef of een ronde tafel. Ook meubels met golvende lijnen maken het al snel een stuk knusser.

6. Kleed de trap aan!

De trap is vaak een kale, kille hoek in huis en dat is natuurlijk hartstikke zonde. Je gaat er dagelijks tientallen keren op en af, dus waarom zou dat geen heerlijke ervaring zijn? Kleed je trapleuning aan met lichtjes, (nep) dennetakken of maak het helemaal bont met kunstsneeuw.