De babykamer veilig inrichten

Een  babykamer inrichten is een fantastische aangelegenheid. Je zult vast veel inspiratie op willen doen op verschillende blogs en websites, maar heb je ook aan de veiligheid gedacht? De babykamer veilig inrichten moet op de eerste plaats staan, maar hoe je dat doet? Met onze tips!

Zorg voor veilige raamdecoratie

Veilige raamdecoratie is erg belangrijk in de babykamer. Als je voor houten jaloezieën kiest of rolgordijnen bestaat namelijk de kans dat de baby verstrikt raakt in de bedieningskoorden. De Child Safety wetgeving is in het leven geroepen om te voorkomen dat dit gebeurt. Volgens deze wetg moet de afstand van de vloer tot de onderkant van het koord of de ketting van de raamdecoratie minimaal 150 centimeter bedragen. Het is ook verplicht om een veiligheidshaak te gebruiken om de ketting aan de muur te bevestigen zodat het kindje ze niet vast kan pakken.

Zoek kindproof meubels

Als je meubels koopt in een speciaalzaak voor kindermeubels, dan kun je er wel vanuit gaan dat ze kindproof zijn. Maar als je bijvoorbeeld op zoek gaat naar tweedehands meubels, dan moet je wel even controleren of ze stevig, veilig en degelijk zijn. Kijk vooral naar afbladderende verf, losse schroeven en spijkers. Twijfel je of je meubels wel veilig zijn? Doe het dan gewoon niet. Je kunt beter het zekere voor het onzekere nemen.

Zorg voor goede ventilatie

Bij de babykamer veilig inrichten is goede ventilatie van levensbelang. Wat veel mensen vergeten is dat er veel schadelijke stoffen kunnen hangen in een pas ingerichte babykamer. Er komen namelijk veel schadelijke dampen uit de nieuwe wieg, kledingkast en commode. Ook uit tweedehands meubels kunnen schadelijke stoffen komen, bijvoorbeeld schimmels. Daarom is het belangrijk dat de babykamer goed geventileerd is.

Zorg dat de temperatuur constant is

Baby’s kunnen hun lichaamstemperatuur nog niet goed zelf regelen. Ze zijn daarom erg gevoelig voor temperatuurswisselingen en daarom moet de temperatuur in de babykamer altijd hetzelfde zijn. Een temperatuur tussen de 16 en 20 graden is perfect.

Zet de wieg op de juiste plek

Zet de wieg nooit pal naast de verwarming of naast de verwarmingsbuizen. Zet de wieg ook niet pal in de zon, want dan kan de baby het erg warm krijgen en dat is erg gevaarlijk.