Een budget traprenovatie: 7 tips

Je trap speelt een belangrijke rol in je huis – zowel als een ontwerpstatement als een manier om van verdieping naar verdieping te gaan. Een verouderde of armoedig uitziende trap kan een slechte eerste indruk maken, vooral als je bezoek over de vloer krijgt. Maar wat als je niet zoveel wilt besteden en voor een budget traprenovatie wilt gaan?

In de meeste gevallen is er meestal weinig (of niets) mis met de functionaliteit van je trap. Met dit gegeven in het achterhoofd kun je aannemen dat je een traprenovatie plant omdat je een esthetische verbetering aan je woning wilt aanbrengen.

Als je een oudere trap hebt die vóór de moderne bouwvoorschriften werd gebouwd, kan het zijn dat je losse of beschadigde treden, stootborden, spijlen en leuningen begint te zien. We raden je aan om, als je op deze manier problemen hebt met je trap en/of trapgeraamte, het veiligst een plaatselijke meubelmaker, timmerman of een vakman in de woningrenovatie om hun deskundig advies te vragen.

Aangenomen dat alles goed is met je trap, hoeft het omtoveren van het uiterlijk geen arm en een been te kosten. Vind hieronder onze nuttige traprenovatie tips:

1. Doe je budget traprenovatie zelf of gebruik een ervaren vakman

Als je gewend bent met hout te werken, kan het renoveren van een balustrade – door de leuningen, onderleuningen, spijlen en sierspijlen te vervangen – een doe-het-zelf project zijn, waardoor je installatiekosten bespaart.

Sommige traprenovatiesets zijn gemakkelijker te installeren dan andere, afhankelijk van de manier waarop de stukken aan elkaar gehouden worden.

Een hele trap zelf renoveren is echter niet iets om zelf te doen, aangezien het echt vakwerk is. Natuurlijk kun je sommige elementen zelf vervangen, maar een hele trap zelf renoveren is niet handig.

2. Vervang je leuning

Trapdelen vervangen is een effectieve manier om je woning te veranderen zonder grote verstoring en kosten. Afhankelijk van het type trap dat je wilt opknappen, is het vervangen van de leuning al wat nodig kan zijn om een vermoeid ogende trap op te frissen.

3. Vervang versleten treden en stootborden door overzettreden

Zien je treden en stootborden er slechter uit? Overzettreden zijn misschien je antwoord. Overzettreden zijn de nieuwste innovatieve oplossing voor huiseigenaars die hun trap willen transformeren zonder de kosten van het kopen en plaatsen van een geheel nieuwe trap.

Creëer de eiken trap look met behulp van enkele trapbekledingsproducten van hoge kwaliteit en wat basis doe-het-zelf vaardigheden.

We hebben een aantal verschillende trapbekledingssystemen op voorraad. Ons hele scala aan trapbekleding is ontworpen voor een verscheidenheid aan trappen; waaronder rechte vlucht, bredere vlucht, middentrappen en vliegerwindertrappen, en wordt kant en klaar geleverd om naadloos te versmelten met bestaande vloeren.

Heb je vragen over je traprenovatie? Neem dan gewoon contact met ons op.

4. Haal je verfkwast tevoorschijn

Geef je trap een frisse aanblik en een nieuw leven door treden, stootborden, spijlen, trapleuningen en/of leuningen te schilderen. Het is belangrijk dat je het houtoppervlak eerst grondig opschuurt om bestaande vernis of verf te verwijderen en dan een vlekblokkerende grondlaag aanbrengt om eventuele knoesten in te sluiten voor je je nieuwe verf aanbrengt.

We bevelen twee of meer lagen halfglanzende verf aan voor de perfecte afwerking.

5. Gebruik een traploper

Een andere mogelijkheid is om je oud ogende trap te bedekken met een traploper of tapijtstukken. Met een enorme keuze aan kleuren en stijlen kun je met tapijt een opvallend statement maken dat bezoekers mooi zullen vinden en nooit meer zullen vergeten.

Als je treden en stootborden in prima staat zijn, werkt het prachtig om een loperdeel van tapijt over het midden aan te brengen en dan de buitenste delen te verven/vernissen.

Toptip: We raden aan een hoogwaardig, slijtvast ondertapijt en tapijt te kiezen, zoals kokos of sisal, om de grote verkeersdrukte die trappen gewoonlijk hebben aan te kunnen. Tapijten in bleke kleuren maken woonruimten licht, maar maken de meeste vlekken moeilijk te verwijderen. Een grijze kleur is meer geschikt. Of gebruik strepen om je trap langer te laten lijken.

6. Bezint eer u begint

Een budget traprenovatie klinkt misschien als een goed idee, maar dit zijn niet te dingen om op te besparen. Gelukkig zijn de mogelijkheden eindeloos en kun je het zo bont maken als je zelf wilt. Neem vandaag nog contact met ons op voor een vrijblijvend advies!