De trap bekleden: 5 tips

Een van de snelste manieren om je oude trap een opknapbeurt te geven is hem met tapijt te bekleden. Hoewel het bekleden van de trap je bijna eindeloze mogelijkheden biedt in kleur, textuur en patroon, kan het zelf installeren ervan lastig lijken. Je trap bekleden is met de juiste voorbereiding echter niet zo lastig.

Zorg dat je goed bent voorbereid

Een goed voorbereid oppervlak zorgt ervoor dat je trap er na het bekleden op zijn mooist uitziet. Als je oude vloerbedekking hebt verwijderd, verwijder dan de grijpers, ook wel kleefstrips genoemd, en alle stukjes ondervloer of lijm die achtergebleven zijn. Je hebt misschien een plamuurmes nodig om lijm weg te schrapen. Lees hier meer over lijmresten verwijderen van de trap. Verwijder of sla uitstekende spijkers met een hamer naar beneden en veeg de trap om vuil en puin te verwijderen.

Meet voor je snijdt

Om de lengte van het tapijt of de loper te bepalen die je nodig hebt, meet je de diepte van het loopvlak en de hoogte van het stootbord, en tel je die bij elkaar op. Vermenigvuldig het totaal met het aantal treden en voeg een extra voet toe om rekening te houden met reparaties of misrekeningen. Voor trappen die halve bordessen hebben, tel je de lengte van het bordes bij je totale meting op. Meet ook de breedte van de treden. Als je een wenteltrap met tapijt bekleedt, meet dan de treden op de breedste punten. Gebruik deze maten om tapijt te laten snijden dat past op de breedte van de trap, of gebruik tapijtlopers, dat zijn lange stroken tapijt met voorgewerkte randen die meestal 27 inch of 36 inch breed zijn.

Kies een techniek

Er zijn twee basistechnieken die gebruikt worden om trappen te bekleden; kap-en-band en waterval. De kap-en-band methode houdt in dat je het tapijt langs de stootborden naar beneden legt, over de treden, en het dan om de voorste rand, de nosing genoemd, van elke trede wikkelt. Kleef het tapijt vast met een nietmachine aan de onderkant van de neuzen van elke trede. De waterval behandeling is minder tijdrovend, want in plaats van het tapijt onder de neus vast te maken, kleef je het vast waar de trede het stootbord ontmoet. De tweede methode geeft een moderne look en werkt het best met kleine patronen, maar cap-and-band installatie verbergt de nietjes beter.

Tips voor de trap bekleden

Plaats de rol vloerbedekking bovenaan of onderaan de trap, zodat hij in het midden ligt. Niet de rand van het tapijt op je beginpunt met drie of vier nietjes op gelijke afstand van elkaar over de breedte van de trap, zodat het gecentreerd blijft terwijl je werkt. De bovenrand van een stootbord, de voet van het onderste stootbord, de achterrand van een trede, of een plek die een eindje terug ligt van de bovenste trede zijn goede startpunten. Gebruik een zware nietmachine en niet het tapijt op zijn plaats aan de achterrand van elke trede of onder de neuzen, waarbij je telkens maar een klein stukje van het tapijt afrolt.

Span het zo strak mogelijk op voordat je het vastmaakt om oneffenheden of rimpelingen te voorkomen. Als je een overloop halverwege de trap hebt, is het het gemakkelijkst om elke trap als een aparte set te behandelen. Installeer op één vlucht, laat het tapijt tot aan de achterwand lopen, en snijd het dan door. Knoop de volgende lengte onder de rand van het tapijt in een rechte hoek vast. Niet het op zijn plaats en ga verder met de rest van de trap. Als er een overloop van 180 graden is, heb je misschien een groot stuk overloop in plaats van een halve overloop. In dat geval bedek je de overloop met een apart stuk tapijt, zodat het haaks op het tapijt van de twee sets trappen staat.

Geen zin om zelf te trap te bekleden?

Vloerbedekking heeft erg veel nadelen en het is niet erg duurzaam. Gelukkig zijn er anno 2021 helemaal veel meer opties, zoals een duurzame traprenovatie. Binnen één dag is je trap weer als nieuw en gaat hij minstens 30 jaar mee. Benieuwd naar de opties? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend advies.