De trapleuning renoveren? Hier moet je op letten!

Is de trapleuning aan het einde van zijn latijn? Dat is zeker een aandachtspuntje. Een goede trapleuning bevordert je veiligheid en is eigenlijk voor iedereen onmisbaar. Maar natuurlijk wil het oog ook wat en moet een trapleuning er ook een beetje fatsoenlijk uitzien. Wil je de trapleuning renoveren? We hebben een aantal aandachtspunten voor je. 

Waar moet een goede trapleuning aan voldoen?

De juiste trapleuning zorgt ervoor dat je veilig van je trap gebruik kunt maken. Niet alleen voor kinderen en ouderen, voor iedereen die van de trap gebruik maakt. Om ongelukken te voorkomen kun je de trapleuning het beste aan de open kant van de trap plaatsen. Het mooie aan een leuning is dat hij ook de muren naast de trap beschermt. Als er geen trapleuning is zijn mensen namelijk sneller geneigd de muur aan te raken en dat geeft vieze vlekken. Dankzij een trapleuning hoef je niet meer elk jaar opnieuw de schilder te bellen. En een trapleuning is altijd een betere optie, want aan een muur kun je je niet vasthouden.

De trapleuning renoveren: waar plaats je hem?

De beste plaats voor je trapleuning is ongeveer 85 tot 95 centimeter boven de trapreden. Je meet de hoogte vanaf het puntje van de trede. Niet alleen de hoogte, ook de diameter van de trapleuning is belangrijk. Een te dikke trapleuning is niet makkelijk en te dun ook weer niet. De meeste mensen vinden 33 tot 43 millimeter het fijnst en ongeveer 5 centimeter van de muur.

Ieder huis ondergaat door de jaren heen weleens een verbouwing. Je verft de muren in een andere kleur, zoekt wat andere meubels uit en schildert je ramen en deuren opnieuw. Maar vergeet je trap niet! Traprenovatie is een echte boost voor je interieur. En bij een traprenovatie moet je de trapleuning renoveren natuurlijk niet vergeten.

Trapleuning renoveren

Als je een houten balustrade of trapleuning hebt ben je snel klaar. Je hoeft enkel het hout opnieuw op te schuren en het opnieuw te behandelen. Wat wel belangrijk is, is dat je goed controleert of de trapleuning nog wel stevig genoeg is. Een trapleuning moet namelijk echt tegen een stootje kunnen.

Je trapleuning vernieuwen

In de meeste gevallen is het vervangen van de trapleuning de beste optie. Steeds meer mensen kiezen voor een trapleuning van RVS of een ander metaal. Zo’n leuning is extra modern, stijlvol en ook nog eens een stuk steviger. En hij heeft geen onderhoud meer nodig, ideaal!