De zon buiten houden? Wij hebben vijf manieren!

Ooh wat hebben we toch geluk met deze zomer! De zon is heerlijk, maar als de thermometer in huis de 30 graden aantikt, worden we toch iets minder blij. Als de zon recht naar binnen schijnt, verandert je huis al snel in een sauna. Gelukkig kun je de zon buiten houden met onze tips.

De zon buiten houden met een zonnescherm

Een zonnescherm of luifel boven je raam helpt heel erg met de zon buiten houden. Er zijn tal van soorten luifels of zonneschermen te verkrijgen, de bekendste is toch wel het klassieke rechte model. Maar je ziet ook steeds meer markiezen vormen. Dankzij het zonnescherm komt er weinig zon door en krijg je schaduw in huis. En het bedekt niet het hele raam, waardoor je toch nog een beetje licht binnenkrijgt.

De zon buiten houden met een screen

Een screen zit boven het raam en zakt vlak voor het raam naar beneden. De zon buiten houden met een screen is erg efficiënt, want je kunt het hele raam bedekken of een groot deel ervan. Het doek houdt de zon buiten en daardoor blijft het lekker koel in huis. En het screen heeft nog meer voordelen. Zo ontstaat er tussen het raam en het screen een rand met stilstaande lucht, wat een isolerend effect geeft. In de zomer houdt dit de directe warmte van de zon tegen en de warmte van de buitenlucht. Zo blijft het dus lekker koel in huis! Je kunt een screendoek op maat laten maken.

Je kunt de zon ook buiten houden met rolgordijnen

(Rol)gordijnen kunnen aan de binnenkant van het raam worden gehangen en de zon buiten houden. Het werkt heel erg goed tegen het licht, maar tegen warmte doen rolgordijnen toch net wat minder. Dat komt omdat de warmte eerst naar binnen komt en vervolgens het licht van buiten wordt geblokkeerd. In het voorjaar en najaar is dat prima, maar in de zomer is het niet zo efficiënt.

Plaats een verandascherm

Er zijn ook veel mensen die een frame in de tuin bouwen met daarop een doek. Als je het frame dicht genoeg bij het huis zet, houdt het de zon buiten het huis. Je krijgt eigenlijk een serre. Een verandascherm is niet alleen heel effectief, het ziet er ook nog eens prachtig uit.

Maak gebruik van raamfolie

Je kunt de zon ook buiten houden met raamfolie, dat het licht slechts voor een klein gedeelte binnenlaat. Je hebt speciale UV-werende raamfolie, die in combinatie met andere folies best wat warmte buiten kan houden. Het is echter niet de meest efficiënte optie, maar wel eentje voor als je goedkoop van de warmte af wilt.

Meer lezen?

Een klein huis inrichten

Haal de natuur in huis!

Je huis inrichten in jaren ’50 stijl