De voor- en nadelen van een deur voor je trap

Ben je aan het overwegen om een deur te plaatsen bij de trap, boven- of onderaan? Weeg dan eerst de voor- en nadelen af. In deze blog zullen we je vertellen waarom je beter geen deur voor je trap kan plaatsen en wat mogelijke alternatieven zijn.

Waarom geen deur voor je trap?

Allereerst is de vraag waarom je überhaupt een deur voor je trap zou willen plaatsen. Vooral na een traprenovatie is het zonde om de trap te verstoppen. Je hebt veel geld en tijd geïnvesteerd om de trap te laten opknappen en het is zonde als niemand het kan bewonderen. Bovendien kan een deur het ruimtelijke gevoel van je woning verminderen omdat het een afgesloten ruimte creëert. Dit kan het gevoel van claustrofobie versterken en kan het daglicht blokkeren, waardoor de ruimte nog kleiner lijkt.

Een deur om warmteverlies te voorkomen?

Een andere veelvoorkomende reden om een deur voor de trap te plaatsen is om warmteverlies te voorkomen. Dit is echter een misvatting. Warmte verdwijnt namelijk niet zomaar uit je huis. Door de benedenverdieping meer te verwarmen, hoef je de bovenverdieping minder te verwarmen. Het is beter als beide verdiepingen ongeveer dezelfde temperatuur hebben. In een goed geïsoleerde woning leidt het creëren van koudere zones meestal tot een hoger energieverbruik. Daarom is het plaatsen van een deur voor je trap meestal onnodig.

Alternatieven voor een deur voor de trap

Als je toch een deur wilt plaatsen om bijvoorbeeld de veiligheid van kleine kinderen te waarborgen, zijn er gelukkig alternatieven. Een glazen deur kan bijvoorbeeld een oplossing bieden. Hierdoor blijft de hal ruimtelijk en kun je nog steeds genieten van je mooie trap vanuit de woonkamer. Een andere optie is het plaatsen van een traphekje om de veiligheid te waarborgen. Dit hekje kan later eenvoudig worden verwijderd wanneer de kinderen oud genoeg zijn.

Wil je ook een mooie trap die gezien mag worden? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag verder!