7 Tips om duurzamer te wonen

Duurzaam wonen is het helemaal. We gaan eerlijk gezegd niet zo netjes om met de aarde en dat zou moeten veranderen, toch? Met de volgende tips zorg je ervoor dat de aarde langer meegaat en we hem nog generaties lang door kunnen geven.

Zelfs enkel wonen op de aarde heeft al een flinke impact. De gemiddelde Nederlander heeft 4 aardes nodig om in de toekomst nog te kunnen leven. Gelukkig kun je je eigen ecologische voetafdruk een stuk kleiner maken.

#1 Minimaliseer

Door de jaren heen verzamel je flink wat spullen om je heen. Kleding die oud, versleten of niet meer past en achterin een kast verdwijnt: we kennen het allemaal. Iedereen is weleens aan een hobby begonnen en halverwege afgehaakt, maar de spullen liggen nu in de schuur te verstoffen. Het is slim om een keer per jaar een flinke schoonmaak te houden. De regel? Alles wat je de afgelopen drie maanden niet hebt gebruikt, heb je eigenlijk niet nodig. Breng het vooral naar de kringloopwinkel, dan heeft een ander er nog plezier van!

#2 Ga wat kleiner wonen

Duurzaam wonen = klein wonen. Als je geen hele hoop spullen hebt die je eigenlijk nooit gebruikt, kun je misschien ook wat kleiner gaan wonen. Want hoe wil je dat gigantische huis in vredesnaam op gaan vullen? Een klein huis heeft voordelen. Zo hoef je minder energie te verbruiken om het te verwarmen en dat scheelt je ook nog eens een hoop geld.

#3 Bekijk het energielabel

Want ook een huis heeft een energielabel. Daarin staat hoe zuinig je CV is, hoe goed alles is geïsoleerd en of je zonnepanelen hebt. Je kunt je huis verduurzamen, maar ook verhuizen naar een huis met een fatsoenlijk energielabel, of zelfs een energieneutraal huis!

#4 Stap over op groene energie

Met een energieleverancier die honderd procent groene energie levert. Let hierbij op: veel energieleveranciers kopen grijze stroom in het buitenland en vergroenen die met certificaten. Dus dan denk je dat je groene energie hebt, maar dat blijkt toch tegen te vallen. Installeer een warmtepomp in plaats van gas en overweeg zonnepanelen. Dan weet je zeker dat je altijd goed zit. En dit is het juiste moment om hierin te investeren.

#5 Gebruik ecologische verf

Verf is hartstikke slecht voor het milieu, dus is het slim om te kijken naar een verf zonder gifstoffen, fairtrade of 100% natuurlijke leemverf. En die is er, gelukkig. Het merk Fairf verkoopt hippe fairtrade kleurtjes.Wil je echt goed duurzaam wonen, dan denk je dus ook aan de kleine dingen.

#6 Kies voor tweedehands meubels

Oké je zult even moeten zoeken, maar tweedehands meubels geven je erg veel charme en stijl terug. Het maken van nieuwe producten heeft erg veel invloed op het milieu en alles weggooien geeft een hoop rommel. Dus waarom zou je dat mooie bankje geen tweede leven geven? Je kunt ze zelfs pimpen en een totaal nieuwe look geven, wat nog leuk is om te doen ook.

#7 Investeer in groen

Wat is er nu mooier dan je eigen stukje natuur? Of je nu maar een klein balkonnetje hebt of een gigantische tuin: maak er een mini-jungle van! Insecten zoals bijen en vlinders hebben het moeilijk in de stad. Ze kunnen geen voedsel vinden en sterven daarom langzaam uit. De bij is zelfs ernstig bedreigd. Dus weg met de tegels uit je voortuin, zet er wat plantenbakken neer! Of een moestuin, niets is fijner dan groenten uit eigen tuin eten.

Lees ook

Een klein huis inrichten