Een klein huis inrichten: wij helpen je!

Een klein huis inrichten is niet makkelijk. Je wilt van alles kwijt, maar ga je te erg los bij de meubelboulevard lijkt je huis ineens nóg kleiner. Met de volgende tips haal jij het beste uit je kleine interieur!

Een kleine woonkamer inrichten

Bij een kleine woonkamer is het belangrijk om ruimte te maken. Ga op zoek naar multifunctionele meubels en gebruik een loze hoek om spullen in op te bergen. Gelukkig zijn er genoeg meubels te vinden die je voor verschillende doeleinden kunt gebruiken, zoals een uitschuifbare eettafel of salontafel waarin je spullen kunt opbergen.

Een kleine slaapkamer inrichten

Ook een kleine slaapkamer inrichten kan best een hele klus zijn. Natuurlijk mag een bed niet ontbreken en dat moet eigenlijk ook de basis zijn. Lever in ieder geval niet in op de maat, want je moet natuurlijk wel goed slapen. En zorg ervoor dat je bed hoog genoeg is, want dan kun je er schuiflades onder kwijt om spullen in op te bergen.

Zoek een kledingkast die zo hoog mogelijk is, want ook dan benut je alle ruimte optimaal. Kies er ook een die wat dieper is, want dan kun je net wat meer kwijt.

Een klein huis inrichten: speel met licht en ruimte

Bij een klein huis inrichten is het super belangrijk dat je alles licht houdt, anders lever je in op je ruimtelijke gevoel. Schilder alles in lichte kleuren, want lichte kleuren reflecteren het licht. Met accessoires creëer je sfeer, bijvoorbeeld met een vloerkleed en schattige kussentjes.

Spiegels doen de truc

Een glazen wand in je huis in plaats van steen zorgt ervoor dat er heel erg veel licht binnenkomt. Daarnaast lijkt alles een stuk ruimer, maar zijn alle leefruimtes toch afgesloten. Ook een mooie grote spiegel werkt altijd: zo lijkt je kamer meteen een stuk groter. Zorg er wel voor dat je rekening houdt met de lichtval.

Benut je vloer

Ook de vloer heeft flinke invloed op hoe groot je huis of appartement oogt. Als je net de verkeerde kleur gebruikt kan het allemaal ineens flink kleiner lijken. Het is slim om (bijna) dezelfde kleur te gebruiken als op de muren. Zo krijg je een ruimtelijk geheel en lijkt het zelfs of je meubels zweven. Zorg er ook voor dat alle ruimtes dezelfde vloer hebben, want anders oogt het kleiner en rommeliger.

Kies de goede verlichting

Als je een klein huis gaat inrichten, is de verlichting echt heel erg belangrijk. Vooral als je weinig ramen hebt en dus van nature weinig licht. Kies voor verlichting op meerdere niveaus, zoals een muurlamp en een plafondlamp. En zet een mooie vloerlamp in de hoek. Door de variatie lijkt alles alweer groter.

Benut de ruimte onder de trap

Onder de trap kun je ook een hoop ruimte maken, bijvoorbeeld met een vestiaire of een kast. De ruimte onder de trap wordt nogal eens vergeten en dat is niet gek, maar wel zonde. Een vestiaire onder de trap is een makkelijke oplossing voor schoenen, proviand of jassen.

Een vestiaire onder de trap kun je helemaal in je eigen stijl maken, zodat hij perfect past bij je interieur. Kies precies zoveel lades, planken en kapstokken als je zelf wilt, tot hij naar je zin is. Maak ook vooral een plek voor je paraplu’s en maak het af met wat mooie planten of een schilderij.

Natuurlijk kun je ook kiezen voor een ruimtebesparende trap.

Nog meer lezen?

De zon buiten houden: 5 tips

Haal de natuur in huis!

Je huis in de jaren ’50 stijl maken

Je nieuwe huis inrichten

Een onzichtbare boekenplank maken