Een nieuw huis verbouwen? Zo doe je dat

De woningmarkt is op dit moment niet makkelijk. Er zijn weinig huizen te koop en voor je het weet wordt je droomhuis voor je ogen verkocht. Gelukkig is er hoop: neem een klushuis. Klushuizen zijn vaak een stuk goedkoper en je kunt ze naar eigen wens verbouwen. Een nieuw huis verbouwen kan best, ook als je niet super handig bent. Volg gewoon onze checklist. 

Een huis dat nog wat werk nodig heeft, is over het algemeen wat gunstiger geprijsd dan een huis dat al helemaal ‘af’ is. Als je echt geluk hebt, zijn veel oude details nog intact, zoals plafonds met ornamenten of glas-in-lood. Vaak worden oude huurwoningen voor een gunstige prijs aangeboden. Je moet er op Funda wel een beetje een sport van maken, maar dat loont vaak ook wel.

Weet waar je aan begint

Voor je een opknapwoning koopt, moet je je wel even realiseren waar je aan begint. Zo op het blote oog is vaak niet alles te zien. Daarom is het erg belangrijk dat je een bouwtechnische keuring uit laat voeren, voordat je in een bouwval terecht komt waar je echt niets mee kunt. Als de fundering slecht is of het dak zo lek als een vergiet, is het niet zo slim om eraan te beginnen. En glas-in-lood is prachtig, maar lastig te isoleren. Let er dus op dat dit aan de binnenkant zit en houd anders rekening met een hoge energierekening.

Denk na over je budget

In een klushuis zijn een nieuwe keuken en nieuwe badkamer vaak wel een must. Denk je over een aanbouw voor de keuken? Kijk dan na of je een vergunning nodig hebt. Voor alles rond is, moet je een kostenraming maken. Ga daarvoor advies inwinnen bij een aannemer, zodat je weet hoe hoog je hypotheek moet zijn. In je budget moet je rekening houden met onvoorziene kosten van minstens vijftien procent. Dan heb je altijd een buffertje voor onverwachte kosten.

Hoe gaan we dit betalen?

Een verbouwing kun je het beste betalen met eigen geld. Sparen dus! Maar je kunt een verbouwing ook betalen met een zogenaamd bouwdepot, dat is een rekening waarop je hypotheekverstrekker een deel van de lening stort dat jij nodig hebt voor het verbouwen van je huis. Heb je een grote verbouwing nodig, dan moet je eigen geld inleggen en kan niet alles worden meebetaald vanuit de hypotheek. Je kunt voor de verbouwing ook geld lenen bij de bank (dat kost wel rente natuurlijk) of bij vrienden of familie. Maar je kunt de verbouwing natuurlijk ook betalen van het geld dat je als overwaarde van je vorige huis hebt, mocht dat het geval zijn.

De voordelen van een verbouwing

Een verbouwing is erg goed voor de waarde van je woning. Het is altijd een goede investering. Zorg dat de verbouwing niet te duur is en werk alles goed af. Een dakkapel is niet erg duur, maar het maakt je huis meteen een stuk aantrekkelijker. Je kunt zelf veel proberen te doen, maar je kunt het natuurlijk ook uit handen geven aan een vakman. Met duurzame keuzes en subsidies kun je veel investeringen op de lange termijn terugverdienen.