Een open vs. gesloten trap

Ga je je huis verbouwen en wil je de trap eens een andere look geven? Of ben je ingestapt in een nieuwbouwproject en twijfel je tussen een open vs. gesloten trap? Wij zetten de voor- en nadelen van een open en gesloten trap voor je op een rijtje. 

Een open trap is een trap zonder stootborden, waar je zo doorheen kijkt. Een open trap onderbreekt je kamer wat minder en kan verschillende ruimtes in elkaar over laten lopen. Daardoor heb je wat meer ruimtegevoel in huis en dat is mooi in bijvoorbeeld een loft.

Pro’s van een open trap

Een gesloten trap is erg veilig. Je voeten kunnen niet blijven haken onder de treden en dus is de kans op valpartijen een stuk kleiner. Ook de afscheiding van een gesloten trap is een voordeel, want de opening onder aan de trap kun je gebruiken als gastentoilet, kast of andere praktische ruimte. Een gesloten trap isoleert beter en zorgt ervoor dat het geluid minder snel de bovenverdieping bereik.

Of een gesloten trap ook nadelen heeft? Wij kunnen alleen bedenken dat je iets meer hoekjes moet poetsen…

De con’s van een open trap

Een open trap kan mooi zijn, maar denk eerst ook na over de nadelen:

  • Een open trap veroorzaakt warmteverlies, want de boven- en benedenverdieping staan nu direct met elkaar in verbinding. Warmte kan zich zo vrijer in huis bewegen en het warmteverbruik wordt minder efficiënt. Dit kun je wel makkelijk oplossen met een tussendeur boven je trap, maar dat vermindert het ruimtegevoel weer.
  • Een open trap is ook wat minder veilig. Vooral met jonge kinderen in huis kan de ruimte tussen de treden gevaarlijk zijn.
  • Daarnaast veroorzaakt een open trap ook veel stof, je zult regelmatig met de stoffer aan de gang moeten.

Wil je van je open trap een gesloten trap maken? Dat kunnen wij voor je doen!