Een traploper: de voor- en nadelen
Wanneer je je huis gaat inrichten zul je vroeg of laat moeten bedenken wat je met de trap wilt. Wil je een natuurlijke look, wil je wat hippers of overweeg je een traploper? De traploper is een oude klassieker die je vast en zeker al eens ergens hebt gezien. Een paar jaar geleden was de traploper ouderwets, maar vintage liefhebbers nemen ze steeds vaker terug. Wat zijn de voor- en nadelen van een traploper? Wij zetten het voor je op een rijtje.
Let’s go back in time
Het ontstaan van de traploper valt samen met die van de gewone loper. Lopers werden van oudsher gebruikt om mensen met schone voeten van een wagen richting een gebouw te laten lopen. Voor de traploper geldt hetzelfde, alleen dan van verdieping naar verdieping. Daarnaast werden traplopers al snel populair omdat ze het geluid van de trap dempen. Dit is vooral handig bij oude, krakende trappen.
De moderne traploper
Een tijd geleden kregen traplopers steeds meer het imago van oubollig en suf. Dit geldt ook voor tapijt: we zien het steeds minder op de trap. Op dit moment leven we in een tijd waarin we dingen van vroeger weer graag terug zien en dat betekent dat ook steeds meer mensen kiezen voor een traploper. Dit heeft natuurlijk te maken met nostalgie, maar ook met enkele voordelen van traplopers.
Materialen van traplopers
In de vroege dagen waren traplopers alleen te krijgen in zware tapijtstoffen, maar dat is vandaag de dag allang niet meer het geval. Tapijt is in verschillende stoffen en kleuren te verkrijgen, of je nu fan bent van wol, nylon, kokos of katoen: het is allemaal te verkrijgen. Je kunt kiezen voor een vintage look, maar ook voor wat moderners. Laat je creativiteit los!
De voordelen
Traplopers hebben verschillende voordelen. Zo dempt hij – zoals we al eerder vertelden – geluid, wat erg fijn is wanneer je een wat oudere houten trap hebt. Daarnaast kun je de traploper ook gebruiken om beschadigingen aan de trap te verstoppen. Het kan een mooie tussenoplossing zijn voor traprenovatie.
De nadelen
Uiteraard kleven er aan traplopers ook een aantal nadelen. Traplopers zijn van tapijt en tapijt beschadigt nu eenmaal snel. Een vlek krijg je er niet zo makkelijk uit en daarnaast is het ook een stuk moeilijker schoon te houden. Je zult al snel je trap moeten stofzuigen en dat is niet het leukste karwei. En een traploper kan een oude trap misschien wat opknappen, maar wanneer je een trap hebt die net is gerenoveerd is het juist zonde. Je hebt veel tijd en energie gestoken in een mooie trap en dan is het jammer om hem te bedekken met een traploper.
Conclusie
De conclusie? Een traploper kan een mooie tussenoptie zijn wanneer je beschadigingen op je trap wilt verhullen. Maar heb je geen zin in extra schoonmaakwerk en stof in huis, dan is het wellicht niet zo’n handige optie. Wist je dat een traprenovatie vaak al binnen één dag voor elkaar kan zijn? Zonder hak en breekwerk? Wij vertellen je graag meer, neem contact met ons op en we bespreken je wensen graag.