Een veranda maken? Vijf tips!

We hebben een heerlijke zomer gehad (en een heerlijke herfst) en dan is er toch niets fijner dan urenlang buiten te kunnen zitten? Voor de echte buitenliefhebber is een veranda ideaal: je kunt net iets langer buiten zitten en je zit wat meer beschut. Wil je zelf een veranda maken? Lees dan onze tips!

Een veranda maken of laten doen?

Een veranda maken is best vakmanschap. Hij moet op de juiste plaats in de tuin staan en alles moet stevig zijn. Het laatste wat je wilt is een instortende veranda als je net lekker aan het genieten bent van een drankje. Heb je genoeg vakkennis? Dan kun je het zelf doen. Twijfel je? Laat het dan over aan een professional.

Kies voor duurzame materialen

Als je zelf een veranda gaat maken, begint alles bij het uitkiezen van het juiste materiaal. Hout ziet er natuurlijk prachtig uit, maar kies dan wel voor een duurzame soort. Zoek producten die geschikt zijn voor buitengebruik, want zo heb je het langst plezier van je veranda en het houtwerk.

Laat je bouwtekening nakijken

Je kunt makkelijk zelf een bouwtekening maken, maar je moet wel zeker weten dat je constructie ook echt klopt. Een veranda bestaat vaak uit een aantal palen die in de grond worden gezet en balken en latten voor de overkapping. Je moet dit stevig bevestigen. Heb je iemand in je omgeving met verstand van bouwen? Laat hem of haar dan controleren of alle bevestigingen kloppen.

Waar ga je de veranda maken?

Denk goed na over de plaats van je veranda. Het kan direct aan je huis, maar hij kan natuurlijk ook aan de achterkant van je tuin worden gemaakt. Houd altijd rekening met de stand van de zon, want als je de veranda midden in de zon plaatst ga je gegarandeerd spijt krijgen.

Denk na over de elektriciteit

Het fijne aan een veranda is dat je hem in kunt richten met spullen die niet per se waterbestendig hoeven te zijn. Als je veranda goed waterdicht is, kun je er mooie stoelen op plaatsen met mooie kussens. De elektriciteit is wel een aandachtspuntje. Wil je een lamp ophangen of een lichtslinger? Of wil je lekker barbecuen? Laat ook het elektriciteitsplan controleren door iemand met kennis, dan heb je er jaren plezier van!