Eerste hulp bij slijtage aan de trap

De trap is by far het meest gebruikte onderdeel van je huis. Per dag beklimmen we hem tientallen keren en al dat geloop zorgt helaas voor wat sporen. Bij slijtage aan de trap kun je een aantal dingen doen.

Slijtage aan je trapbekleding

Trapbekleding zorgt helaas vaak voor problemen. Vaak komt hij los en dat is hartstikke gevaarlijk. Je kunt proberen alles weer vast te plakken, maar het is slimmer je hele trapbekleding te vernieuwen. Is je trapbekleding al wat ouder? Dan zit hij waarschijnlijk vol met stof en bacteriën, wat niet erg gezond is. Nu denk je misschien: dat is een hoop werk! Het tegendeel is waar: bij traprenovatie plaats je overzettreden over je bestaande trap. Daarvoor moet je wel de trapbekleding verwijderen.

Slijtage bij een houten trap

Hout gaat helaas na verloop van tijd altijd een beetje slijtage vertonen. Putjes, krassen en groeven: het hoort er nu eenmaal bij. Gelukkig kun je dit voor een groot deel voorkomen, door je trap te voorzien van een vernislaag. Dit beschermt je trap tegen invloeden van buitenaf en houdt hem langer mooi.

Heb je wat lichte oneffenheden op je trap? Die werk je makkelijk weg met een schuurmachine. Daarna zet je de trap opnieuw in de vernis en hij lijkt weer als nieuw. Hebben sommige treden grote beschadigingen of gaten? Vervang die dan voor je gaat lakken.

Verf die afbladdert

Afbladderende verf is helaas onvermijdelijk. Dit kun je voorkomen door een traploper, maar je kunt je trap ook regelmatig opnieuw schilderen. Let wel op: niet elke verf is geschikt voor gebruik op de trap.

Heb je meer oren voor een duurzame oplossing? Denk dan eens na over traprenovatie. Binnen één dag heb je een trap die minstens 30 jaar slijtvast is.