Extra lang genieten van je eiken trap

Eikenhout is een heel erg duurzame en mooie houtsoort met een subtiele natuurlijke glans, die je trap wat extra bravour geeft. Het materiaal is van nature taai en zwaar, de dicht opeengepakte groeiringen zorgen voor een fijne nerf waardoor het hout bijna waterdicht is en ook zeer goed tegen rot kan. Daardoor is eikenhout bestand tegen slijtage en dat maakt dat het veel gebruikt werd voor de trap. Maar hoe geniet je zo lang mogelijk van je eiken trap?

Met eikenhout moet je vanaf het begin af aan goed opletten. Met de juiste afwerking kun je de trap beschermen tegen schade, slijtage en voorkomen dat de trap glad wordt. Zorg ervoor dat je zoveel mogelijk onderzoek doet voordat je een beslissing maakt over afwerking met olie, was, vernis – of een combinatie van de drie. Hij moet namelijk wel voldoen aan je behoeften.

Het leed dat stof heet

Stof klinkt misschien niet als een groot probleem, maar vooral in oudere huizen kan het echt een groot verschil geven in het uiterlijk van je trap. Zorg ervoor dat je de trap zo vaak mogelijk poetst met een zachte doek die niet schuurt, zo blijft je trap een perfecte kleur en glans geven. Je zult merken dat je glas en metaal ook vaak af zult moeten stoffen om het er goed uit te laten zien.

Cosmetische problemen oplossen

Hoe duurzaam de afwerking op je trap ook is, hij blijft zijn leven lang slijten door het gebruik en het is een goed idee om ervoor te zorgen dat er niet met (stiletto)hakken of schoenen met een harde zool op gelopen wordt. Ook het versjouwen van zware spullen op de trap kan een risico zijn: je kunt altijd iets laten vallen en dat kan weer schade veroorzaken.

Een oppervlakkige kras kun je er altijd weer voorzichtig afschuren, al zul je hem dan ook weer opnieuw moeten lakken. Mors je een vloeistof op je trap? Dan moet je altijd snel handelen. Vloeistoffen dringen snel in het hout, hoe je het ook hebt behandeld. Dit is vooral link wanneer je vloeistof gekleurd of corrosief is. Spoel een vloeistof snel weg en reinig je trap met houtreiniger. Als je niet snel genoeg bent, bestaat de kans dat je opnieuw moet schuren.

De eiken trap onderhouden: andere factoren van slijtage

Ook scheuren en houtworm zijn een ding. Als je een paar kleine scheurtjes in het houtwerk ziet kun je het met een mes optillen om te kijken wat de schade is. Het kan zijn dat de spleet niet erg diep is en hij gewoon simpel kan worden geretoucheerd. Maar als de scheur een flinke weg door je trap gaat, dan kan het zijn dat je je hele trap zult moeten renoveren. Mocht je trap in zo’n staat zijn, dan is het raadzaam om meteen de hele structuur van je huis te controleren.

Als je te maken hebt met houtworm in de trap, is de trap waarschijnlijk een stuk minder stevig geworden. Je zult een paar hulpstukken moeten vervangen. Houtwormbesmettingen moeten meestal door een deskundige worden gecontroleerd, want zodra ze zichtbaar zijn, hebben ze waarschijnlijk al schade aan het binnenste van het hout veroorzaakt.

De eiken trap onderhouden op de langere termijn

Tijd en constant gebruik kunnen zijn tol eisen op traponderdelen, van loopvlakken tot balustrades – vooral als je huis ook een thuis is voor huisdieren of kinderen. Daarom is het belangrijk om de structuur van je trap te laten controleren om te kijken wat zijn staat is. Een van de belangrijkste dingen om te controleren is de staat van schroeven en spijkers die de trap op zijn plaats houden, die kunnen na verloop van tijd namelijk gaan buigen. Soms hoef je enkel een paar misvormde spijkers weer recht te kloppen om het probleem op te lossen.

Als je trap te ver versleten is

Als je eiken trap echt te ver versleten is, is traprenovatie wellicht een oplossing. Wolfs Traprenovatie plaatst binnen één dag een geheel nieuwe trap, met een duurzaam en onderhoudsvrij materiaal. Neem vandaag nog contact met ons op voor een vrijblijvende offerte!