Hieraan moet een goede trapleuning voldoen

Een trap zonder leuning is als Oudejaarsavond zonder Top 2000 of als Bassie zonder Adriaan: geen optie. Het belangrijkste aan je trapleuning is natuurlijk dat hij veilig is, hij biedt immers steun tijdens het beklimmen van de trap en helpt met het voorkomen van valpartijen. Maar… het oog wil ook wat. Je trapleuning is net de finishing touch die je trap helemaal afmaakt. Maar waar moet een goede trapleuning aan voldoen?

Ten eerste: een goede trapleuning is veilig

Een goede trapleuning zorgt er dus voor dat je trap veilig is. Een trapleuning is niet verplicht, maar het is niet erg slim om hem achterwege te laten. Hij geeft je namelijk grip wanneer je je evenwicht verliest. De trapleuning bevestig je het beste aan de open zijde van de trap. Zo voorkom je valpartijen en bevorder je de veiligheid in huis.

Een trapleuning houdt je muur netjes

Een ander voordeel van een trapleuning is dat hij de muren naast je trap beschermt. Niets is zo vervelend als zwarte vingerafdrukken op je muur, omdat mensen zich aan de muur proberen vast te houden. Dankzij een leuning hoef jij je muur niet ieder jaar opnieuw te schilderen.

De beste afmeting van een leuning

De ideale hoogte van een trapleuning varieert tussen de 85 en 95 centimeter. Je meet de hoogte vanaf de neus van de trede (de voorkant dus). Naast de hoogte zijn ook de diameter en dikte van je trapleuning van belang. Een trapleuning geeft genoeg grip en voelt comfortabel aan wanneer je hem gebruikt. Een fijne diameter zit ongeveer tussen de 33 en 43 millimeter. Ook de afstand tussen de muur en de leuning speelt een belangrijke rol. Om je hand goed om de leuning te krijgen moet je rekening houden met ongeveer 5 centimeter aan ruimte.

Welk materiaal kies je?

Vroeger waren trapleuningen eigenlijk altijd van hout. Hout kan gebogen worden, is licht en je kunt er qua kleur alle kanten mee op. Ook geeft hout je interieur een warm gevoel en kun je het in alle vormen en maten krijgen. Maar toch zie je dat er de laatste jaren steeds meer voor een RVS trapleuning wordt gekozen. Dit geeft je trap een erg strakke look en het is daarnaast ook nog eens helemaal bij de tijd. Een RVS leuning is er in allerlei verschillende soorten en maten, van rond, tot rechthoekig of vierkant.

Kun je niet kiezen?

Onze monteur weet precies waar een goede trapleuning aan moet voldoen en helpt je met het kiezen van de beste trapleuning voor jouw interieur. Neem contact met ons op voor een vrijblijvende offerte.