Houtworm in de trap: zo kom je er vanaf

Een houten trap is prachtig, maar je zult hem ook goed moeten onderhouden. Het is vanzelfsprekend dat je hem goed wilt beschermen tegen houtrot, slijtage, vocht en andere schade. Maar wat kun je eigenlijk doen tegen houtworm? En wat doe je als het eigenlijk al te laat is en er houtwormen intrede in je trap hebben genomen?

Wat is houtworm?

Als we het over houtwormen hebben, dan hebben we het eigenlijk over de larven van insecten die in hout leven. Dit kan bijvoorbeeld de houtwormkever zijn. De larven van dit beestje boren gangetjes in het hout en dat kan een grote schade veroorzaken aan je houten object, zoals de trap. Het kan zelfs zijn dat de houtwormen zo fanatiek zijn dat ze het object waar ze in leven vernielen.

Heb je houtworm in de trap?

Je zult eerst willen weten hoe je er achterkomt of je trap is aangetast door houtworm. Gelukkig bestaat daar een trucje voor. Er komt namelijk boormeel vrij als de larven zich een weg banen door de trap. Zie je een klein gaatje in je trap? Leg er dan een stukje zwart papier onder. Als je er boormeelresten op vindt, dan weet je dat je hoogstwaarschijnlijk met houtwormen te maken hebt.

Een einde maken aan houtworm in je trap

Gelukkig, er is hoop. Er bestaan tal van doeltreffende bestrijdingsmiddelen tegen houtworm. Je hoort weleens dat petroleum helpt met het doden van houtworm. Bestrijk het hout met enkele lagen, net zolang tot het hout verzadigd is. Je kunt ook kiezen voor speciale chemische bestrijdingsproducten. Hiervoor kun je het beste advies inwinnen bij een doe-het-zelfzaak in de buurt. Ga je aan de slag met chemische producten? Neem dan de volgende voorzorgsmaatregelen:

  • Draag goede, veilige werkkledij;
  • Bedek je huid;
  • Draag handschoenen;
  • Gebruik een mondmasker;
  • Bescherm je hele omgeving (de muren, meubels en vloer)