Je trap afschermen met een deur?

Overweeg je je trap af te schermen met een deur? Wij raden dit af. Waarom we dat doen, leggen we hieronder uit.

De nadelen van een deur van je trap

Je moet jezelf eigenlijk eens afvragen waarom je je prachtige trap überhaupt achter een deur zou willen verbergen. Een traprenovatie heeft wat tijd en moeite gekost en daarom mag je trap absoluut gezien worden. Het is hartstikke zonde om de blikvanger van je interieur te verstoppen achter een deur. Daarnaast zorgt een deur ervoor dat je huis wat kleiner lijkt. Ook zorgt een deur voor de trap voor een claustrofobisch gevoel, zonlicht kan er niet binnen en daardoor voelt alles nog kleiner aan.

Maar… een deur werkt toch juist isolerend?

Je hoort weleens dat je warmteverlies in het huis kunt verminderen door een deur boven of onderaan de trap te plaatsen. Dat is helemaal niet waar. Warmte verdwijnt nooit zomaar en als je het beneden meer verwarmt, verwarm je op de bovenverdieping weer minder. Het is ook het beste wanneer beide verdiepingen van je huis dezelfde temperatuur hebben. Bij een geïsoleerde woning leiden koudere zones altijd tot meer energieverbruik. En als alle verdiepingen hetzelfde klimaat hebben is een deur voor je trap gewoon overbodig.

Alternatieven

Wil je toch echt voor een deur voor de trap gaan, bijvoorbeeld voor de veiligheid van kleine kinderen? Ga dan voor een deur van glas. De hal blijft zo ruimtelijk aanvoelen en je trap valt nog steeds heel erg op. Natuurlijk kun je ook een traphekje plaatsen om de veiligheid van je kinderen te waarborgen. Dankzij zo’n hekje kunnen kinderen niet zonder begeleiding de trap op en krijg jij een rustiger gevoel. Ook is het een stuk goedkoper dan een deur en kun je het makkelijk weer verwijderen als je kinderen oud genoeg zijn.