Je trap opknappen? Dit zijn de mogelijkheden

Wil je je trap opknappen? Een trap is een veelgebruikt onderdeel van je huis. Elke dag loop je er wel een aantal keer overheen en dan is het dus niet gek dat hij wat onderhevig wordt aan slijtage. Gelukkig is je trap makkelijk op te knappen en zijn er ook nog een aantal mogelijkheden, die we hieronder voor je op een rijtje zetten.

Je trap opknappen met verf

Met een pot verf en een kwast geef jij je trap in een mum van tijd een nieuwe jas. Verf is in talloze kleuren verkrijgbaar en dat betekent dat er altijd wel een tint is die bij je interieur past. Wil je je trap gaan verven? Dan moet je wel opletten dat je voor een speciale trappenlak gaat, die tegen een stootje kan. Trappenlak heeft een hogere slijtwaarde dan andere laksoorten. Wist je dat er zelfs trappenlakken bestaan met antislipkorrels? Zo slijt je trap nog iets minder snel. Helaas zul je bij een geverfde houten trap na een tijdje altijd weer slijtage gaan zien, je trap verven is dus een klusje dat regelmatig terugkomt. Wil je voor een duurzamere oplossing gaan, dan is traprenovatie misschien wat meer voor jou.

De trap bekleden met tapijt of vinyl

Ben je zelf een beetje handig? Dan kun je ook overwegen je trap zelf te bekleden met tapijt of vinyl. Vinyl wordt gemaakt van kunststof en is in tal van kleuren te krijgen. Met een beetje handigheid heeft je trap binnen één dag een hele nieuwe uitstraling. Helaas zet vinyl wel uit bij warmere temperaturen en geven rubberen schoenzolen erop af.

Ook tapijt is een optie, al is dit wel een beetje een gedateerde optie. Tapijt heeft als voordeel dat het geluiddempend is en het voelt lekker zacht aan aan je voeten. Maar helaas is het ook erg lastig schoon te maken en een bron voor stof en bacteriën. Ook slijt tapijt helaas erg hard.

Je trap opknappen met overzettreden

Heb je eigenlijk helemaal geen zin om zelf aan de slag te gaan? Dan kun je er ook voor kiezen je trap op te laten knappen met overzettreden. Overzettreden zijn dunne treden die op de bestaande trap worden geplaatst. Ze zijn verkijgbaar in CPL/HPL.

CPL/HPL overzettreden

CPL staat voor continuous pressure laminate en wordt gemaakt van MDF hout met een harde kunstoflaag. CPL is ook een veelgebruikt materiaal voor laminaatvloeren. In de toplaag zit een aluminiumlegering en het materiaal heeft daarnaast een antislipoppervlak. HPL/CPL is verkrijgbaar in een breed scala aan kleuren en houtpatronen.

PVC/Vinyl overzettreden

Het materiaal PVC (polyvinylchloride) wordt steeds populairder voor gebruik voor vloeren en traptreden. PVC/vinyl trapbekleding is voorzien van een extreem sterke toplaag en slijt daardoor nagenoeg niet. Het materiaal heeft daarnaast een antislipoppervlak. PVC/vinyl is in veel verschillende kleuren en houtpatronen verkrijgbaar.