Je trap schuren: zo vlieg je het aan

Je trap wordt best intensief gebruikt… als het goed is tenminste. De hele dag lopen mensen de trap op en af en nemen ze van alles mee onder hun voeten. Wanneer je een houten trap hebt, zul je dan ook als geen ander weten dat je hem jaarlijks moet onderhouden. Ben je van plan je trap te schuren en hem opnieuw te lakken? We geven je een aantal tips. 

Stap 1: zorg dat je bent voorbereid

Hoe erger je trap eraan toe is, hoe dieper je zult moeten schuren. Schuren is zwaar en ook nog eens flink arbeidsintensief, dus daarom is het slim om je schuurwerk zoveel mogelijk te beperken. Maar hoe dan? Door er in de eerste instantie al voor te zorgen dat je trap niet heel erg beschadigt. Op die manier blijft hij ook langer mooi en hoef je hem niet ieder jaar opnieuw in de lak te zetten.

Is het toch echt zo ver dat je de trap moet schuren? Dan hebben we een aantal tips om je trap goed te houden:

  • Gebruik een deurmat in je hal en veeg altijd je schoenen goed af wanneer je binnenkomt. Dit houdt al een groot deel van de steentjes buiten, wat een hoop groeven en krassen op je trap voorkomt.
  • Bekleed je trap met een traploper. Dat klinkt misschien een beetje oubollig, maar tegenwoordig zijn ze er ook in moderne vormen & kleuren en geven ze je trap soms net dat beetje extra.
  • Spreek af dat je op de trap geen schoenen draagt, maar pantoffels. Draag ook vooral geen (hoge) hakken op je trap want dat maakt groeven en putjes. En schuur die er nog maar eens af…

Trap schuren: zo ga je te werk

Als je van plan bent je trap te verfen of de trap te lakken, dan moet je de trap eerst helemaal schuren. Gebruik eerst een afbijtmiddel om het grootste gedeelte van de verflaag te verwijderen. Daarna ga je als volgt te werk:

  1. Gebruik een schuurmachine voor het grote oppervlak;
  2. Gebruik fijnkorrelig schuurpapier voor het bewerken van het tredeoppervlak;
  3. Gebruik een verfkrabber of plamuurmesje voor alle kantjes en hoekjes.

Heb je eigenlijk helemaal geen zin om je trap te schuren?

Groot gelijk. Je trap schuren is niet bepaald een klusje wat je voor je lol doet. Als je er voor altijd vanaf wilt zijn kun je een duurzame traprenovatie overwegen. Daarbij worden overtreden gebruikt die slijtvast zijn en je ook nog eens niet hoeft te onderhouden. Af en toe stoffen is genoeg. Klinkt aantrekkelijk, of niet? Neem contact met ons op voor een vrijblijvende offerte.