Je trapleuning opfrissen? Wij helpen je

Bij een trap hoort een trapleuning. Die twee zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Zoals Bassie en Adriaan. Of zoals de kip en het ei. Bij een goede trap hoort een perfect bijpassende trapleuning. Wil je jouw trapleuning opfrissen? Wij helpen je. 

Een trapleuning is niet verplicht, maar voor de veiligheid is het altijd aan te raden er eentje op te hangen. Van de trap vallen kan fout aflopen en dat wil je natuurlijk ten alle tijden vermijden. Als je het een beetje goed doet, kan je trapleuning renoveren je interieur een hele boost geven.

De trapleuning opfrissen: bepaal de hoogte

De hoogte van de trapleuning is geen vast gegeven. Vaak zit hij ongeveer tussen de 85 en 95 centimeter, het is maar net wat je zelf fijn vindt. Wanneer je niet zo groot bent is het niet fijn om een hele hoge trapleuning te hebben, en andersom. De hoogte wordt altijd gemeten vanaf de neus van de traptrede.

Andere afmetingen

Niet alleen de hoogte, ook de diameter en dikte van de trapleuning zijn dingen waar je rekening mee moet houden. De trapleuning moet makkelijk in de hand liggen en ook lekker meeschuiven. Weeg hierbij comfort af tegen het uiterlijk. Wanneer je een vierkante trapleuning mooi vindt en je daar ook prima te trap mee kan betreden, laat je dan vooral niet tegenhouden. Een ronde trapleuning heeft vaak wel wat betere grip en voelt fijner aan.

Gemiddeld is een trapleuning ongeveer tussen de 33 en 43 millimeter dik. Wat je ook in gedachten moet houden is de afstand tussen de muur en de trapleuning. Als die te krap is heb je kans dat je de knokkels van je hand tegen de muur schaaft, au! Houd altijd rekening met vijf centimeter tussen de muur en de trapleuning.

Waar hang je hem?

De trapleuning kun je het beste aan de open zijde van de trap maken, wanneer je dreigt te vallen is dat ook altijd de kant waar je naar grijpt. Een trapleuning is niet alleen veilig, hij beschermt ook de muren naast de trap. Als er geen leuning is zijn mensen namelijk geneigd om zich vast te grijpen aan de muur en vooral wanneer je een witte muur hebt kan dit flink pijn doen. Met een trapleuning hoef je dus de schilder niet meer elk jaar te laten komen.

Je trapleuning opfrissen: materiaalkeuze

Hout was vroeger een mateloos populair materiaal voor trapleuningen. Het is licht, je kunt het makkelijk buigen en in elke gewenste kleur schilderen. Hout zorgt ook voor een warme uitstraling en kun je eigenlijk in alle soorten en maten krijgen. Metaal komt de laatste jaren steeds meer in opkomst, want het is erg licht en kan grotere lengtes overspannen. Daarnaast geeft metaal je interieur een chique en moderne look.

Mensen die hun trapleuning renoveren kiezen dan ook vaak voor metaal, vooral wanneer de trapleuning echt versleten is. Een metalen leuning is steviger en past vaak beter in een modern interieur.

Wist je dat een verlichte trapleuning ook een optie is?

De trapleuning opfrissen

Eens in de zoveel tijd is het tijd om je interieur te vernieuwen. De trapleuning opfrissen kan daarbij horen. Heb je een houten trapleuning? Die kun je makkelijk een nieuw leven geven door hem op te schuren en helemaal opnieuw te behandelen. Controleer bij het trapleuning renoveren altijd of de leuning nog wel veilig genoeg is! Hij moet echt tegen een stootje kunnen en niet verrot zijn of afbreken wanneer je hem nodig hebt.