Zo zorg je voor meer licht in de hal

We kunnen er niet omheen: we zitten in een vrij donkere periode. Midden in de winter, mét een lockdown en zoveel mogelijk thuisblijven. En dat is niet makkelijk. Het beste advies in deze tijd is zorgen dat je afleiding hebt en wat omhanden en daarvoor hebben wij een gouden tip: je hal. Je hal is meestal een van de donkerste hoekjes in huis. Wat is er in deze tijd nu mooier dan het donkerste hoekje wat op te fleuren? Wat ons betreft een win-win. Zo zorg je voor meer licht in de hal.

Meer licht in de hal begint met de juiste kleur

Eigenlijk een inkopper, maar ook echt waar je begint: de juiste kleur op je muren én trap. Donkere kleuren maken een ruimte kleiner en dat is nu juist niet wat je wilt. Mensen kiezen vaak voor donkere kleuren omdat zij een warme uitstraling geven, maar in de hal bereik je vaak het averechtse. Je kunt het beste gaan voor een middenweg, bijvoorbeeld door één muur wat donkerder te maken en de rest licht. Ook een lambrisering is een optie, dan heb je maar een gedeelte van je muur wat donkerder. Zo wordt het allemaal niet al te donker.

Overdrijf niet met accessoires

Een kale muur is ook maar kaal, daarom kiezen veel mensen ervoor om hun hal wat op te fleuren. Dit kan met foto’s, planten of boeken. Let er wel op dat je niet over de top gaat, want ook dat maakt je hal weer wat kleiner en donkerder. Je kunt beter gaan voor een minimalistische look, dat geeft echt meer licht in de hal.

Ook je trap speelt een belangrijke rol

En dan komen we nu bij het spektakelstuk: je trap. Heb je een donkere hal? Kies dan voor een trapbekleding in een lichtere kleur. Ook wanneer je hal van nature al weinig licht heeft, kun je beter niet voor een donkere trap gaan. Twijfel je over traprenovatie? Wij geven je graag een advies op maat en zoeken samen naar een ontwerp waarin je hal optimaal tot zijn recht komt.

Een open of gesloten trap?

Heb je een kleine hal? Kies dan voor een open trap. Zo’n minimalistische trap geeft je een stuk meer ruimte en hij laat ook nog eens een grote lading licht door. Een open trap heeft geen stoorborden, waardoor al het licht er doorheen kan. Met kleine kinderen en huisdieren is zo’n trap echter niet aan te raden, want hij is iets minder veilig.

Meer licht in de hal? Kies voor trapverlichting!

Een van de meest fancy tips om meer licht in de hal te krijgen is door het plaatsen van trapverlichting. Trapverlichting ziet er erg spectaculair uit. Het geeft sfeer en straalt luxe uit. De LED-verlichting kun je helemaal aanpassen aan jouw wensen: zowel qua kleur als qua intensiteit. Kies voor warm of wat kouder licht en rust het uit met een dimfunctie. Dit is fijn om ’s avonds wat extra sfeer en veiligheid te creëren. Om het milieubewust te houden kun je de verlichting uitrusten met een bewegingssensor, zodat hij alleen aangaat wanneer je de trap beklimt.

Meer lezen over de hal?