Nieuwjaarsschoonmaak: tips voor je trap

Een nieuw jaar, een nieuw begin. De kerstboom mag weg en het is tijd om alles weer op de rit te krijgen. Het is ook de tijd om je huis een grote schoonmaakbeurt te geven. Een belangrijk onderdeel van de nieuwjaarsschoonmaak is het reinigen van je trap. In deze blogt geven we je enkele tips geven voor het schoonmaken van je trap.

Stap 1: verwijder stof en vuil

De eerste stap bij het schoonmaken van je trap is het verwijderen van stof en vuil. Gebruik hiervoor een stofzuiger of een plumeau. Zorg ervoor dat je de treden goed afstoft, ook onder de treden. Als je klaar bent met stofzuigen, kun je de treden afnemen met een vochtige doek.

Stap 2: was je treden

Vervolgens is het tijd om de treden te wassen. Gebruik hiervoor een milde zeep en een vochtige doek. Maak de treden goed schoon en spoel ze af met water. Laat de treden goed drogen voordat je verder gaat met het schoonmaken van de rest van je trap.

Als je trap gemaakt is van hout, is het belangrijk om deze af te werken met houten trapolie of -wax. Dit beschermt het hout tegen vocht en vuil. Als je trap gemaakt is van een ander materiaal, zoals steen of beton, kun je deze behandelen met een speciaal reinigingsmiddel voor dat materiaal.

Stap 3: pak de leuning mee

Let ook op de leuning van de trap. Gebruik een vochtige doek om de leuning schoon te maken en verwijder eventuele vlekken met een milde zeep. Als je trap een verfijnde afwerking heeft, zoals een houten of metaal leuning, kun je dit behandelen met een beschermend product.

Stap 4: repareer

Kijk ten slotte of er nog iets anders aan de trap is dat gerepareerd moet worden, zoals een losse leuning of een gebarsten trede. Het is beter om deze reparaties uit te voeren voordat je de trap schoonmaakt, zodat deze gerepareerde delen ook meegereinigd worden.

Een goede nieuwjaarsschoonmaak van je trap begint met het verwijderen van stof en vuil. Was vervolgens de treden met een milde zeep en behandel het hout of ander materiaal met een beschermend product. Vergeet ook de leuning niet en let op eventuele reparaties die nodig zijn.

Volg deze tips en je zult zien dat je trap er weer als nieuw uitziet en dat je zelf ook weer fris en fruitig de trap op en af gaat. En dat is toch precies waar het om gaat in het nieuwe jaar, een frisse start in je eigen huis. En nog een tip als laatste, wanneer je de trap hebt gereinigd, plaats dan een mooie plant of bloemen op de trap, dit geeft een extra touch aan je gereinigde trap en maakt het helemaal af!