Checklist: zo weet je of je een onveilige trap hebt

Een trap moet veilig zijn, je beklimt hem immers meerdere malen per dag. Hieronder vertellen we je waar je een onveilige trap aan herkent en hoe je je trap veiliger maakt. Dit begint natuurlijk met een stevige basis, dus zorg altijd dat die op orde is voor je aan de slag gaat met je trap. 

Zo herken je een onveilige trap:

Wat maakt een trap onveilig? Dat kunnen een aantal dingen zijn:

1. Je trap is glad

Gladde trappen zijn erg onveilig. De kans is groot dat je wegglijdt, al helemaal wanneer je op sokken loopt. Dit is voor kinderen gevaarlijk, maar ook voor volwassenen en huisdieren. Een gladde trap krijg je door versleten tapijt of glad gelopen hout.

Een gladde trap kun je gemakkelijk wat veiliger maken door het aanbrengen van een antislip laag. Wanneer je voor een traprenovatie gaat, zijn de overzettreden standaard uitgerust met een antisliplaag.

2. Je trap is slecht verlicht

Ook een slecht verlichte trap is een onveilige trap, want de kans is groot dat je een trede mist bij het beklimmen van de trap. Je kunt ervoor kiezen betere verlichting te plaatsen in de hal, maar je kunt ook gaan voor trapverlichting in de treden of trapwangen. Op deze manier verlicht je elke traptrede en hoef je geen extra lampen op te hangen in de hal.

3. Je hebt een open trap

Een open trap is een stuk onveiliger dan een dichte trap. Vooral wanneer je huisdieren of kinderen hebt is het altijd oppassen, want ze kunnen tussen de treden door vallen. Je kunt een open trap dichtmaken, waarbij er een plaat achter de treden wordt gezet. Zo is je nieuwe trap weer helemaal veilig.

4. Je trap heeft geen trapleuning.

Soms heb je weinig ruimte en zul je je trap wat steiler moeten maken. Maar zo krijg je kortere treden, waardoor er minder plek is om te lopen. Zo krijg je direct een meer onveilige trap. Kies in die gevallen altijd voor een goede trapleuning om je veilig naar boven te helpen. Plaats de leuning op de juiste hoogte en investeer in kwaliteit, want dit is niet iets waar je op moet besparen. Natuurlijk kun je bij een traprenovatie ook meteen voor een bijpassende trapleuning kiezen, zodat het altijd één compleet geheel is.

En, hoe veilig is jouw trap? Als je concludeert dat je een onveilige trap hebt staat het je vrij om eens contact met ons op te nemen. We denken graag met je mee!