Optimale veiligheid op je trap

De trap is een van de meest gebruikte onderdelen van je huis. Dat betekent dat het van levensbelang is dat hij veilig is. Het is nooit fijn om van de trap te vallen en daarnaast is het ook nog eens levensgevaarlijk, dus dat wil je gewoon niet. Vooral wanneer je huisdieren en jonge kinderen hebt, wil je dat je trap optimaal veilig is. Optimale veiligheid van je trap garandeer je met onze volgende tips. 

Ruim op!

Je trap veilig maken begint al met de afspraak om er nooit spullen op te laten slingeren. Vooral tijdschriften en boeken zijn glad waardoor de kans bestaat dat je een glijer maakt.

Onderhoud je trap

De ondergrond van je trap is een van de belangrijkste punten. Wie een gladde trap heeft, heeft meer kans op uitglijders. Een trap veilig maken doe je in de eerste instantie dus met een antislip trapbekleding. Met slechts een klein laagje antislip materiaal verklein je de kans op vallen al heel erg. Houten trappen kunnen door de jaren heen erg glad worden. Met antislip materiaal maak je hem weer veilig!

Denk aan een traphekje

Heb je kinderen? Dan doe je er goed aan zowel boven als onderaan de trap een traphekje te plaatsen. Daarmee voorkom je dat jonge avonturiers op pad gaan en van de trap vallen. Kinderen vinden trappen heel erg aantrekkelijk, maar je moet te allen tijde voorkomen dat ze zelfstandig aan de klim gaan.

De juiste trapleuning

Daarnaast is een trapleuning natuurlijk ook erg belangrijk. Hij moet mooi zijn, maar onderschat de waarde van een veilige trapleuning niet. Een trapleuning is essentieel bij het veilig maken van je trap en het kan daarbij ook verstandig zijn om aan beide kanten een trapleuning te bevestigen. Een trapleuning hangt vaak op een hoogte van tussen de 85 en 95 centimeter en kan van allerlei soorten materiaal zijn, zolang het maar veilig is. Met verlichting kun je een trap extra veilig maken, zo zie je altijd waar je loopt.