Ruimte creëren met je trap

Hedendaagse woningen en moderne interieurs draaien vaak helemaal om licht, uiterlijk vertoon en het maximaliseren van de bruikbaarheid van de ruimte. Een goed ontworpen trap kan bijdragen aan dit ethos met een paar eenvoudige maar impactvolle ontwerpkenmerken. Natuurlijk bespaart een wenteltrap je de meeste ruimte, maar ook door wat slimme trucs kan een vaste trap toch ruimte creëren. 

Gebruik een doorzichtige trapleuning

Heb je een trap in een open ruimte? Dan zou je voor een glazen trapleuning kunnen gaan. Een open trap laat natuurlijk licht door de ruimte stromen en voorkomt het vormen van donkere of schaduwrijke plekken. Hierdoor blijft de ruimte onder de trap helder en bruikbaar voor dagelijks gebruik als leefruimte. Ook in de balustrade kun je glazen panelen gebruiken, wat niet alleen bijdraagt aan het lichte karakter van je huis, maar ook aan het eenvoudige esthetische plezier van het hout. Europees eikenhout heeft een warme kleur en een mooie nerf die tot uiting komt door het gebruik van ongecompliceerde vierkante nieuwigheden, vierkante leuningen en glazen balustrades.

Gebruik licht!

Een mooie manier om ruimte te creëren zonder echt ruimte toe te voegen is trapverlichting. Trapverlichting ziet er erg spectaculair uit. Het geeft sfeer en straalt luxe uit. De LED-verlichting kun je helemaal aanpassen aan jouw wensen: zowel qua kleur als qua intensiteit. Kies voor warm of wat kouder licht en rust het uit met een dimfunctie. Dit is fijn om ’s avonds wat extra sfeer en veiligheid te creëren. Om het milieubewust te houden kun je de verlichting uitrusten met een bewegingssensor, zodat hij alleen aangaat wanneer je de trap beklimt.

Benut de ruimte onder de trap

Nog meer ruimte creëren? Dat doe je door de ruimte onder de trap zo goed mogelijk te gebruiken. Bijvoorbeeld door een dichte trapkast (zo eentje als in Harry Potter) om al je spullen kwijt te kunnen. Maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen open schappen onder je trap te maken. Maak er bijvoorbeeld een boekenkast van of zet er accessoires in. De stijl hiervan kun je terug laten komen in de rest van je interieur, want dan vormt het een mooi geheel.