6 Tips voor een opgeruimd huis

Het liefst woont iedereen in een huis dat zichzelf opruimt. Meubels netjes op zijn plek, geen rondslingerende sokken en geen stofje te bekennen. Maar helaas, die vlieger gaat niet op. Vooral als je een lange werkdag hebt gehad heb je echt geen zin om nog lekker te gaan poetsen. Maar geen nood: met onze tips houd jij altijd een opgeruimd huis.

Tip 1: Houd je aan de 1 minuut-regel

De 1 minuut-regel is de snelste manier om je huis netjes te houden. En het is heel simpel: alle dingen die je binnen één minuut kunt doen, doe je meteen. Zet je schoenen direct na het uittrekken in de kast, hang je jas meteen op en zet je bord na het eten meteen in de vaatwasser. Zo heb je nooit last van onnodige rommel in je huis en geniet je van een opgeruimd huis.

opgeruimd huis2Tip 2: Plan vaste schoonmaak- en opruimdagen in

Plan met jezelf of je gezin vaste dagen in waarop je opruimt en schoonmaakt. Je kunt één dag inplannen om je hele huis onder handen te nemen of het opdelen in dagdelen. Of je verdeelt verschillende taken. Bijvoorbeeld op maandag boven stofzuigen, dinsdag beneden en op donderdag de was doen. Zo duurt het schoonmaken geen uren lang, maar ben je steeds een korte tijd bezig en blijft alles netjes.

Tip 3: Opruimen is geen verplichting

Natuurlijk zijn er honderd leukere dingen te bedenken dan opruimen, schoonmaken en stofzuigen. Maar het is echt niet zo vreselijk als het lijkt hoor. Zet de radio lekker hard, pak er wat lekkers te drinken bij en pak het kamer voor kamer aan.

Tip 4: Ruim ook op wat je niet ziet

Achter de deurtjes dus. Het is verleidelijk om die ene kast met deuren vol te proppen met alle rotzooi, want je ziet het toch niet. Maar er is niets zo verschrikkelijk als het opentrekken van een kast die bol staat van de rommel. Ruim dus echt alles op, want zo voorkom je ook dat je belangrijke spullen kwijtraakt.

Tip 5: Houd je meubels lang mooi

Houd in je agenda je schoonmaaktaken bij, zoals het reinigen van de bank, het wassen van de gordijnen en het oliën van de meubels. Ook het schilderen van de deuren moet je gewoon bijhouden. Daar pluk je later de vruchten van.

Tip 6: Beloon jezelf na het schoonmaken

Is alles weer spik en span? Houd je je al een week aan de 1 minuut-regel? Dan mag je jezelf belonen. Kijk je favoriete serie, ga lekker uit eten of koop een leuke nieuwe accessoire voor in huis!

Lees ook

Een klein huis inrichten

Foto's door Melanie van Binsbergen (Instagram).