Tips voor veilig klussen

Klussen in huis is hartstikke leuk, maar een ongeluk zit natuurlijk in een klein hoekje. Het is altijd belangrijk om waakzaam te zijn op je eigen veiligheid. Met de volgende tips ga jij veilig klussen!

Zorg dat je veilige werkkleding draagt

Ga niet klussen in je kantoorkleding of kleren die je aan doet als je gaat stappen. Draag niet je nieuwste outfit, want de kans is namelijk groot dat je kleding schade oploopt. Kleding moet vies kunnen worden en er mogen gaten in komen. Speciale werkkleding is natuurlijk nog beter. Zoek een kledingset uit die je standaard draagt wanneer je gaat klussen of koop speciale werkkleding voor het veilig klussen. Een broek met veel zakken voor je gereedschap kan erg handig zijn en werkbroeken zijn vaak net wat steviger. Geen zin om veel geld uit te geven? Ga dan eens naar de Van Cranenbroek, daar hebben ze genoeg!

Bescherm altijd je ogen en gezicht bij het klussen

Niet alleen veilige kleding, ook veiligheid voor je gezicht is heel erg belangrijk wanneer je gaat klussen. Draag een veiligheidsbril en een mondkapje. Een mondkapje is slim wanneer je werkt met gevaarlijke stoffen, of als het heel erg stoffig is. Het kapje voorkomt dat je stukjes in je mond krijgt bij het slopen. Een bril voorkomt weer dat er stukjes in je ogen komen. Je hebt maar één paar ogen, dus wees er zuinig op!

Veilig klussen: bescherm je handen

Bij veilig klussen is het ook belangrijk dat je je handen beschermt. Handschoenen zijn echt geen overbodige luxe als je aan het klussen slaat. Er zijn veel verschillende soorten handschoenen. Sommige beschermen je tegen gevaarlijke stoffen, anderen weer tegen beschadigingen. Kies als je gaat slopen of bouwen voor handschoenen met extra grip en zoek altijd de juiste handschoenen voor jouw klus. Zo weet je zeker dat je altijd optimaal beschermd bent. Ook deze kun je halen bij de Van Cranenbroek.

Draag altijd stevig schoeisel

De belangrijkste tip: ga nooit klussen op blote voeten! Ook gympen zijn niet het meest geschikte schoeisel om op te gaan klussen. Kies altijd een stevige schoen, het liefst nog met een stalen neus. Die kunnen tegen een stootje en het maakt niet zoveel uit als je een keer iets op je tenen laat vallen.

Bescherm ook je oren

Je oren moet je ook goed beschermen wil je echt veilig klussen. Vooral als je flink gaat slopen en er veel lawaai wordt gemaakt kunnen je oren echt schade oplopen. Bij de bouwmarkt zijn verschillende gehoorbeschermers te koop en deze gaan een leven lang mee. Leg het gewoon in je gereedschapskist en elke keer als je herrie gaat maken zet je hem op. Een investering waar je lang plezier van hebt, want horen is stiekem best fijn ;-).

Lees ook

De zon buiten houden: 5 tips