Trap lakken? Dit moet je vooral níet doen

Een trap is een gebruiksvoorwerp en kan na verloop van tijd zijn mooie uitstraling verliezen. Als je een mooie houten trap hebt, kan het verleidelijk zijn om deze van een nieuw laagje lak te voorzien. Maar het opnieuw lakken van je trap kan ook fout gaan. Hieronder volgen enkele dingen die je juist niet moet doen:

De trap lakken zonder voorbereiding

Het opnieuw lakken van een trap kan een goede manier zijn om een oude trap er weer als nieuw uit te laten zien. Er zijn echter wel een aantal zaken waar je op moet letten voordat je aan de slag gaat. Allereerst is het belangrijk om te weten dat de trap een veelgebruikt onderdeel van het huis is. Het is daarom van belang om een sterke en duurzame verf te kiezen die bestand is tegen slijtage en krassen.

Voordat je begint met het lakken van de trap, is het belangrijk om de trap goed voor te bereiden. Begin met het schuren van de trap, zodat alle oude verf en oneffenheden worden verwijderd. Gebruik vervolgens een afbijtmiddel om de oude verflaag volledig te verwijderen. Vergeet niet om na het schuren en afbijten de trap grondig schoon te maken. Verwijder alle stof en vuil met behulp van een stofzuiger en een vochtige doek.

De verkeerde verf kiezen

Als je eenmaal een schone en gladde trap hebt, kun je beginnen met het aanbrengen van de nieuwe verflaag. Het is belangrijk om de juiste verf te kiezen voor de klus. Kies bijvoorbeeld voor een verf op waterbasis die snel droogt en weinig geur afgeeft. Het is ook verstandig om te kiezen voor een verf met een matte afwerking. Deze is minder glad en zorgt voor een veiliger oppervlak.

Voor een professioneel resultaat, is het aan te raden om gebruik te maken van professionele gereedschappen. Gebruik bijvoorbeeld een verfroller voor het grotere oppervlak en een kwast voor de randen en hoeken. Zorg ervoor dat de verf gelijkmatig wordt aangebracht en dat er geen luchtbellen of druppels ontstaan. Laat de verf goed drogen tussen de lagen door en breng meerdere lagen aan voor een betere dekking.

Overweeg traprenovatie

Naast het opnieuw lakken van de trap, is traprenovatie ook een optie om je oude trap weer nieuw leven in te blazen. Bij traprenovatie worden nieuwe overzettreden over de bestaande treden geplaatst, waardoor je trap er als nieuw uitziet. Dit is niet alleen een duurzame oplossing, maar het bespaart ook tijd en geld op de lange termijn. Overweeg dus de verschillende opties voordat je aan de slag gaat met het opnieuw lakken van je trap.