7 tips om je trap lang mooi te houden

Je trap is een belangrijk onderdeel van je huis. Niet alleen bieden ze je een manier om van de ene naar de andere verdieping te komen, maar ze voegen ook visueel belang toe en kunnen een centraal punt zijn in je inrichting. Maar net als elk ander meubelstuk of decor in je huis heeft je trap regelmatig onderhoud en schoonmaak nodig om hem er op zijn best uit te laten zien. Hier zijn zeven tips om je trap lang mooi te houden.

1. Maak je trap regelmatig schoon met een vochtige doek om vuil of stof te verwijderen

Regelmatig schoonmaken met een vochtige doek is de beste manier om vuil of stof van je trap te verwijderen. Vermijd het gebruik van agressieve chemicaliën of reinigingsmiddelen, want die kunnen de afwerking van je trap beschadigen.

2. Breng om de paar jaar een laag polyurethaan aan om het hout te beschermen tegen vocht en krassen

Als je thuis een houten trap hebt, zorg er dan voor dat je die om de paar jaar lakt. Dit zal het hout beschermen tegen vocht en krassen, die beide de afwerking na verloop van tijd kunnen beschadigen. Je trap vernissen is een gemakkelijke manier om hem er nog jaren mooi uit te laten zien!

3. Inspecteer de trap op losse planken, spijkers of schroeven en repareer ze zo nodig

Als je losse planken, spijkers of schroeven op je trap opmerkt, is het belangrijk deze zo snel mogelijk te repareren. Zo blijft je trap er nog jaren mooi en veilig uitzien. Hier zijn een paar tips over hoe je dat kunt doen:

  1. Inspecteer de trap regelmatig op tekenen van schade of verval.
  2. Als je een losse plank, spijker of schroef vindt, verwijder die dan en vervang hem door een nieuwe.
  3. Gebruik een boor of hamer om de nieuwe plank vast te zetten.
  4. Breng een laag kit of polyurethaan aan over het gerepareerde gebied om het te beschermen tegen vocht en krassen.

4. Vermijd lopen op de randen van de trap, waar de kans op beschadiging groter is

De randen van trappen zijn kwetsbaarder voor schade dan de rest van de trap. Om schade aan je trap te voorkomen kun je het beste helemaal niet op de traprand lopen. Als je toch op de rand van een trap moet lopen, let er dan op dat je er niet te veel gewicht op zet en draag geen schoenen met hoge hakken.

5. Leg matten of tapijt op de trap om hem te beschermen tegen slijtage

Matten of tapijt op de trap helpen om ze te beschermen tegen slijtage. Kies matten of tapijt die gemaakt zijn van duurzame materialen die bestand zijn tegen veel verkeer.

6. Houd huisdieren van de trap en laat ze niet op de leuning of treden kauwen

Huisdieren kunnen trappen op verschillende manieren beschadigen. Ze kunnen het oppervlak van het hout bekrassen, op de leuning of treden kauwen, of op de trap plassen. Om schade aan je trap te voorkomen kun je huisdieren er het beste helemaal vanaf houden. Als je huisdieren hebt die de trap gebruiken, zorg er dan voor dat je ze traint om niet te kauwen en leer je kat ook zijn nagels niet in je trap te zetten.

6. Leer kinderen hoe ze de trap veilig kunnen gebruiken en ren er nooit op of af

Kinderen kunnen moeilijk doen op trappen, vooral als ze er niet aan gewend zijn. Het is belangrijk om je kinderen te leren hoe ze de trap veilig kunnen gebruiken om ongelukken te voorkomen. Hier volgen een paar tips:

  • Laat je kind nooit de trap op of af rennen.
  • Leer je kind zich vast te houden aan de leuning bij het gebruik van de trap.
  • Zorg ervoor dat je kind weet dat het niet over de rand van de trap mag leunen.

7. Kies voor een duurzame traprenovatie

Een traprenovatie met PVC is de beste optie als je een trap wilt die lang meegaat. PVC overzettreden zijn bestand tegen vocht, krassen en slijtage, waardoor ze de perfecte optie zijn voor trappen die veel worden gebruikt. Bovendien kunnen PVC overzettreden in één dag worden geïnstalleerd, waardoor het renovatieproces snel en gemakkelijk verloopt.

Benieuwd naar de kosten? Neem contact met ons op voor een vrijblijvende offerte.