Trap tapijt reinigen: zo pak je het aan

Woon je in een huis met meerdere verdiepingen en een trap met tapijt of een traploper? Heb je je ooit afgevraagd hoe vuil dat allemaal wordt? Het tapijt op je trap is een ophoping van stof en vuil en dus moet je het regelmatig schoonmaken. Stofzuigen is echt niet voldoende. Trap tapijt reinigen wordt een eitje met onze tips.

De beste manier om tapijt op de trap te reinigen is met een stofzuiger en een tapijtreiniger, zoals een Rug Doctor. Het proces maakt een vuile trap in korte tijd schoon. Er zijn echter manieren om tapijttrappen schoon te maken zonder de machines. Wat voor jou de juiste keuze is hangt af van je vloerbedekking.

Laten we de stap-voor-stap instructies nader onderzoeken en nagaan welke alternatieve machines en reinigers je kunt gebruiken.

Wat is de beste manier om een tapijt op de trap te reinigen?

Er zijn veel manieren om het tapijt te reinigen, vooral op de trap. De stappen die je neemt om het tapijt op je trap schoon te maken kunnen afhangen van de machines die je ter beschikking hebt en van de soort vloerbedekking in je huis.

Als je een traploper hebt, kan het schoonmaken van het materiaal zo eenvoudig zijn als de loper in de wasmachine gooien. Tapijt dat op de trap is gelegd is een andere zaak. Voor dit soort grondige reiniging heb je onder meer de volgende mogelijkheden:

Trap tapijt met de hand reinigen

Een stofzuiger en tapijtreiniger gebruiken is de meest efficiënte en snelste manier om de klus te klaren. Niet iedereen heeft echter een tapijtreinigingsmachine ter beschikking. Experts kunnen het werk voor hun rekening nemen, maar je kunt niet altijd een professional inhuren.

Het goede nieuws is dat de producten die je nodig hebt om je trap met tapijt goed schoon te maken niet duur zijn. Je kunt misschien wat van het materiaal gebruiken dat je thuis hebt, zoals je stofzuiger (via het slang hulpstuk).

Als je nog geen tapijtreiniger hebt, kun je een machine van commerciële kwaliteit kopen of huren, of de trap met de hand schrobben met een beetje extra elleboogkracht. Schoonmaken zonder machine duurt langer. Maar het is perfect voor vlekjesreiniging of voor mensen die geen toegang hebben tot een tapijtreiniger.

Trap tapijt reinigen met een machine

Afhankelijk van hoe vuil deze drukbezochte plek is en hoe vaak je de trap schoonmaakt, kan je tapijt een diepe reiniging nodig hebben tegenover snel onderhoud. Een stofzuiger kan volstaan voor een enkele vuile plek, maar voor enorme rommel is misschien meer nodig. De beste manier om het tapijt op trappen grondig schoon te maken is met een stofzuiger en tapijtreiniger.

Machine om trappen schoon te maken
Machines helpen ons meer werk in kortere tijd gedaan te krijgen, en ze blijven dat ook doen als het om tapijt reinigen gaat. We verkennen de stappen om een trap met tapijt schoon te maken. Laten we ons eerst verdiepen in twee van de beste machines voor je schoonmaakreis.

Als het gaat om het kiezen van een tapijtreinigingsmachine die je voor trappen kunt gebruiken, is veiligheid alles. Zoek een lichtgewicht of klein apparaat. Sommige hebben specifieke hulpstukken voor het reinigen van trappen die geschikt zijn.Als je de tank op zijn plaats hebt, sluit je het handgereedschap aan en zet je het apparaat aan. Met de handbediende trekker is schoonmaken een fluitje van een cent.

Trap tapijt reinigen met een stofzuiger

Voor je de tapijtreiniger kunt gebruiken, moet je eerst het vuil opzuigen. Een stofzuiger is ideaal om het vuil dat je mist op te vangen. Het is ook handig als je het materiaal met de hand schoonmaakt, afhankelijk van het proces dat je kiest.

Welke methode je ook kiest, een lichtgewicht stofzuiger of een machine met een verlengslang helpt vanwege de afmetingen. Het rondsjouwen van een kolossale stofzuiger kan gevaarlijk worden. Snoerloze of lange netsnoeren verdienen ook de voorkeur.

Tenslotte geven sommige mensen de voorkeur aan een nat/droog stofzuiger voor tapijtreiniging, omdat die helpt de trap te drogen. Absorberende handdoeken of je pas gereinigde tapijten een nachtje laten luchten is een andere optie om de nattigheid op te zuigen. Maar een stofzuiger gebruiken is minder tijdrovend.

Stap 1: Controleer het filter

Begin met het stoffilter van de stofzuiger te controleren. Vervang of leeg de inhoud van het filter als dat nodig is. Zorg ervoor dat je het filter altijd controleert voor je het apparaat gebruikt, voor de beste resultaten.

Stap 2: Grote voorwerpen oprapen

Verplaats eventuele grote voorwerpen van de trap voordat je gaat stofzuigen. Raap alles op wat in de machine vast kan komen te zitten, zoals speelgoed, slierten, papierresten, of ander afval.

Stap 3: Schrob met een harde borstel

Een harde borstel komt van pas bij hardnekkig vuil en rommel op een trap met tapijt. Verwijder hardnekkige rommel van het tapijt die je met gewoon stofzuigen niet meteen wegkrijgt. Een stugge borstel van varkenshaar of een stofzuigerhulpstuk om ingeslepen vuil te verwijderen werkt goed. Als je trap niet zo vuil is, kun je deze stap overslaan.

Werk van de bovenste trap naar de onderste, waarbij je elke trede schrobt om het vuil los te maken. Veeg het overtollige van de trap af om het bij de volgende stap op te zuigen.

Stap 4: Stofzuig de traptreden

Hoe maak je een trap met tapijt schoon?

Ga met de stofzuiger naar de bovenkant van de treden. Je zult van boven naar beneden willen beginnen stofzuigen, dus controleer dubbel of je genoeg snoer speling hebt en beweeg voorzichtig. Als je een snoerloze stofzuiger hebt, pak je je apparaat en ga aan de slag.

Als je de onderste trede bereikt hebt:

  1. Zet het borstelhulpstuk op de verlengslang en ga terug naar boven.
  2. Stofzuig de treden opnieuw.
  3. Gebruik het borstelhulpstuk om de treden van links naar rechts te bestrijken, met de nadruk op de hoeken en vlekken.

Stap 5: Laat de tapijtreiniger werken

Zet vervolgens de tapijtreiniger klaar. Volg de aanwijzingen van de fabrikant om de reinigingsvloeistof en water in het reservoir te doen. De meeste apparaten worden geleverd met tapijtshampoo, tenzij je huurt. Als dat voor jou het geval is, zul je waarschijnlijk tapijtshampoo moeten kopen of zelf maken (hieronder meer over het maken van zelfgemaakte reinigers).

Begin weer bovenaan de trap en werk de tapijtreiniger langzaam over elke trede. Laat de reiniger heen en weer lopen van links naar rechts, waarbij je een paar keer over elk deel gaat.

Stap 6: Droog elke trap

Na het shamponeren van de trap zal het tapijt veel overtollig water vasthouden, tenzij je tapijtreiniger een droogfunctie heeft. De treden hebben minstens 20 tot 30 minuten droogtijd nodig voor het verkeer weer over de trap kan stromen. Als je machine water opzuigt terwijl hij reinigt, hoef je misschien niet zo lang te wachten.

Om de trap op natuurlijke wijze te laten drogen heb je een paar mogelijkheden. Je kunt absorberende handdoeken of ventilatoren gebruiken om het vocht te verwijderen voordat er schimmel en bacteriën in je tapijt groeien, wat maar tussen 24 en 48 uur duurt. Een nat/droog stofzuiger is ideaal voor deze stap omdat het minder tijd kost.

Stap 7: Trappen een laatste keer stofzuigen

Nadat je al het water dat je kunt uit het tapijt hebt verwijderd, laat je de trap de rest van de nacht of minstens 12 uur drogen. Stofzuig de trap een laatste keer als hij droog is om er zeker van te zijn dat het tapijt vrij is van alle vuil van het schoonmaakproces.

Bonusstap: Stoom het tapijt voor een zware schoonmaakbeurt

Voor smerige trappen kun je proberen het tapijt met stoom te reinigen om de vuildeeltjes los te maken. Stoommachines gebruiken heet water om vuil en vlekken uit het materiaal te persen. Op deze manier schoonmaken helpt ook schimmel- of meeldauwsporen in je tapijt te verwijderen.

Je kunt een stoomreiniger kopen bij je plaatselijke bouwmarkt of het apparaat huren bij een doe-het-zelf zaak. Het apparaat kan verschillende functies hebben, zoals het opvangen van vlekken, haren van huisdieren, of ingebed vuil.

Hoewel het met stoom reinigen van een trap met tapijt misschien niet elke soort vlek verwijdert, is de methode toch nuttig voor zware reinigingsklussen. Stoomreiniging is ook een alternatief voor het gebruik van een gewone stofzuiger bij wekelijks schoonmaakonderhoud. Ze drogen het overtollige water dat de machine produceert en laten de ruimte slechts licht vochtig achter, zodat je je geen zorgen hoeft te maken over droogtijden.

Trap tapijt reinigen met de hand

Soms is met de hand schoonmaken beter. Mensen zonder tapijtreinigers of mensen met tere traplopers kunnen kiezen voor een old-school schoonmaakbeurt. Als je geen machine ter beschikking hebt, kun je het tapijt op je trap met de hand schoonmaken met de volgende methoden:

  • Tapijtshampoo
  • Azijn
  • Oplossing van zuiveringszout
  • Oplossing van waspoeder

Probeer tapijtshampoo

Is je tapijtreiniger kapot, of heb je nog wat tapijtshampoo in huis liggen van de laatste keer dat je een machine huurde? Je kunt in de winkel gekochte tapijtshampoo gebruiken om je treden met de hand te schrobben. Deze optie vergt echter tonnen hard werk.

Meng de tapijtshampoo met een emmer warm water. Gebruik een tapijtborstel of een schrobborstel met harde borstelharen om vuil, stof en verontreinigingen van je treden te verwijderen. Haal de stofzuiger een laatste keer over elke trap om vuil op te zuigen.

Trap tapijt reinigen met azijn

Als je geen tapijtshampoo of een machine hebt, kun je een trap met tapijt toch schoon krijgen met witte azijn. Doe ¼ kopje azijn en warm water in een emmer en gebruik een schrobborstel om vlekken en slijm te verwijderen. Doop de schoonmaakborstel in de emmer en schrob elke trap met het mengsel.

Leeg daarna de emmer en vul hem opnieuw met schoon water. Gebruik een handdoek om het tapijt nogmaals te schrobben. Nadat je een tweede keer met water over het tapijt bent gegaan, laat je de trap drogen.

Maak de trap schoon met een oplossing van zuiveringszout
Baking soda is uitstekend om vieze geurtjes uit je tapijt te verwijderen en uiterst goedkoop. Het mooiste van deze optie is dat het tapijt niet kletsnat wordt, maar je hebt er wel minstens een stofzuiger voor nodig.

Strooi een royale hoeveelheid zuiveringszout rond je trap met tapijt of direct over een vlek. Gebruik dan een spuitfles met heet water om het zuiveringszout te vernevelen. Laat de oplossing drie uur zitten om achtergebleven vuil op te zuigen en het tapijt op te fleuren.

Laat de plek ongeveer 30 minuten tot een uur drogen voor je de trap gebruikt. Als de oplossing van zuiveringszout en water droog is, stofzuig je wat overblijft. De machine zou samen met het zuiveringszout geurtjes en vuil mee moeten trekken.

Trap tapijt reinigen met wasmiddel

Heb je te weinig schoonmaakmiddelen en geen tijd om naar de winkel te rennen? Maak een trap met tapijt schoon met wasmiddel. Het middel werkt even goed als tapijtreinigers omdat beide op vezels werken.

Doe ¼ kopje vloeibaar wasmiddel met een liter warm water in een emmer. Doop een stugge schoonmaakborstel in het mengsel en schrob de treden van boven naar beneden, waarbij je de oplossing in een cirkelvormige beweging in het tapijt werkt om hardnekkige vlekken en verborgen vuil te verwijderen.

Herhaal tot je bij de laatste trede bent, vervang dan de oplossing in je emmer door koel water. Begin de trap nog eens van boven naar beneden te schrobben, waarbij je een handdoek in de emmer doopt om het schoonmaakmiddel uit je tapijt te verwijderen. Laat het gebied drogen.

Hoe maak je zelfgemaakte tapijtreiniger?

Geen tapijtreiniger? Geen probleem. Als je trappen met tapijt of vloerkleden voor trappen met de hand schoonmaakt, kun je een zelfgemaakte, geheel natuurlijke tapijtreiniger maken voor het tapijt op je trap. Er zijn twee hoofdbestanddelen mogelijk:

  • Azijn, zout, etherische olie
  • Baking soda en azijn

Trappen schoonmaken met azijn, zout, en etherische oliën

Azijn gemengd met zout en etherische oliën is een geweldige manier om het tapijt schoon te maken en te ontgeuren.

Je kunt met dit schoonmaakprocédé te werk gaan als je traplopers of vloerkleden van je trap met de hand schoonmaakt. Sommige vloerkleden zijn veilig voor de wasmachine, maar andere zijn te teer. Door een eetlepel of twee keukenzout toe te voegen ontstaat wrijving die kan helpen vuil los te maken. Maar je hebt een stofzuiger nodig om het zout te verwijderen als het eenmaal droog is.

Meng een deel witte azijn met twee delen water en doe het mengsel in een spuitfles. Combineer ongeveer vijf druppels van je favoriete etherische olie en een theelepel keukenzout voor elk kopje azijnwater dat je maakt.

Spuit de oplossing op het tapijt en schrob de plek met een schone doek. Ga daarna met alleen water over de trap en laat hem drogen.

Baking Soda en Vinegar traptapijtreiniger maken

Baking soda en azijn komen samen voor een van de beste zelfgemaakte schoonmaakmiddelen. Meng ongeveer een kopje azijn met gelijke delen water, en voeg er als laatste een eetlepel zuiveringszout aan toe. Roer het mengsel door elkaar en giet het dan in een spuitfles. Besprenkel hardnekkige vlekken en laat het mengsel ongeveer een uur op je tapijt zitten. Veeg de plek af met een vochtige, schone handdoek en laat de trap drogen.

Andere tapijtreinigers voor trappen

Er zijn veel andere tapijtreinigers en stofzuigers op de markt die ideaal zijn voor trappen. Draagbare, lichtgewicht machines zijn gemakkelijker voor het schoonmaken van trappen, net als snoerloze modellen. Die met reinigingshulpstukken voor tapijt zijn ook gunstig.

Hoe vaak moet je trap tapijt reinigen?

Hoe vaak je een trap met tapijt schoonmaakt, hangt meestal af van je gezin. Een studie over vuile vloeren met overweging tot schoonmaken suggereert dat zowel dagelijks als volledig schoonmaken het beste is voor een goed onderhouden huis. Maar vooral de hoeveelheid verkeer speelt een rol bij hoe vaak je het tapijt moet schoonmaken.

Het is het beste om minstens een keer per week te stofzuigen en het tapijt eens in de drie maanden of zo te shamponeren. Dieptereiniging voor vlekken of geurtjes moet minstens om de zes maanden gebeuren.

Je kunt het aantal dieptereinigingen voor je trap met tapijt verhogen als ze sneller vuil worden. Kleine kinderen, sportende kinderen, of huisdieren kunnen het nodig maken dat je je vloeren vaker reinigt. Als je zichtbare vlekken opmerkt of sterke geuren waarneemt, is het waarschijnlijk tijd om de druk belopen plek te schrobben.

Conclusie

Weten hoe je een trap met tapijt moet onderhouden helpt je huis fris en schoon te houden. Een stofzuiger en tapijtreiniger laten het proces vlot verlopen, maar je hebt niet per se machines nodig om tapijt op trappen schoon te maken. De juiste methode kan afhangen van hoe vuil de trap wordt, je vloerbedekking, of welke materialen je ter beschikking hebt.

Vond je het leuk om te leren hoe je tapijt op trappen kunt schoonmaken? Als deze gids nuttig is voor je schoonmaakproces, laat het ons dan weten in de commentaren. Deel onze tips voor het schoonmaken van trappen met je vrienden en familie.

Geen zin meer om trap tapijt continu te moeten reinigen? Ga voor traprenovatie! Onderhoudsarm en ongelofelijk duurzaam. Neem contact met ons op voor een offerte.