Je trap veilig maken doe je zo

Een trap gebruik je heel erg vaak en daardoor is het zeer belangrijk dat hij veilig is. Van de trap vallen is pijnlijk en kan bovendien fout aflopen, dus dat wil je ten alle tijden vermijden. Vooral wie jonge kinderen heeft moet voor honderd procent op een trap kunnen vertrouwen. Je trap veilig maken kun je al met een paar kleine aanpassingen doen.

De ondergrond van je trap is een van de belangrijkste punten. Wie een gladde trap heeft, heeft meer kans op uitglijders. Een trap veilig maken doe je in de eerste instantie dus met een antislip trapbekleding. Met slechts een klein laagje antislip materiaal verklein je de kans op vallen al heel erg. Houten trappen kunnen door de jaren heen erg glad worden. Met antislip materiaal maak je hem weer veilig!

Trapleuning

Daarnaast is een trapleuning natuurlijk ook erg belangrijk. Hij moet mooi zijn, maar onderschat de waarde van een veilige trapleuning niet. Een trapleuning is essentieel bij het veilig maken van je trap en het kan daarbij ook verstandig zijn om aan beide kanten een trapleuning te bevestigen. Een trapleuning hangt vaak op een hoogte van tussen de 85 en 95 centimeter en kan van allerlei soorten materiaal zijn, zolang het maar veilig is. Met verlichting kun je een trap extra veilig maken, zo zie je altijd waar je loopt.

Traphekje

Heb je kinderen? Dan doe je er goed aan zowel boven als onderaan de trap een traphekje te plaatsen. Daarmee voorkom je dat jonge avonturiers op pad gaan en van de trap vallen. Kinderen vinden trappen heel erg aantrekkelijk, maar je moet te allen tijde voorkomen dat ze zelfstandig aan de klim gaan.

Laat geen spullen slingeren

Je trap veilig maken doe je ook door er nooit spullen op te laten liggen. Vooral tijdschriften en boeken zijn glad waardoor de kans bestaat dat je een glijer maakt.