Hoe maak je de trap veilig voor kinderen? 5 tips

Als je kinderen hebt, is het belangrijk om je huis zo veilig mogelijk te maken voor ze. Een punt van zorg is de trap. Elk jaar gebeuren er veel ongelukken door een onveilige trap. In deze blog bespreken we manieren om je trap veilig te maken voor je kinderen.

1. Installeer een leuning aan beide kanten van de trap

Als je trap geen leuningen heeft, is het tijd om ze te installeren. Leuningen geven steun en stabiliteit bij het op en af lopen van de trap. Zorg ervoor dat de leuningen stevig aan de muur bevestigd zijn, zodat ze niet gemakkelijk losgetrokken kunnen worden.

  • Het is ook belangrijk ervoor te zorgen dat er geen spleet is tussen de trapleuning en de muur. Een kind kan met zijn hoofd in deze spleet vast komen te zitten en stikken.
  • Als je een leuning hebt, zorg dan dat die verticale latten heeft die dicht bij elkaar staan. Zo kan een kind niet door de spleten vallen.
  • Als je huis een trap met tapijt heeft, overweeg dan die te vervangen door antislip materiaal zoals PVC. Tapijt kan glad zijn en ongelukken veroorzaken. Het is ook moeilijk schoon te maken en wordt hartstikke vies.

2. Leg een tapijt of vloerkleed onderaan de trap om uitglijden te voorkomen

Als je hardhouten- of tegelvloer onderaan je trap hebt, overweeg dan om daar een tapijt of vloerkleed te leggen. Dit voorkomt uitglijden en vallen. Het is ook een goed idee om een vloerkleed boven aan de trap te leggen. Zo zal iemand, als hij toch valt, niet helemaal de trap afglijden.

Een andere mogelijkheid is om antislip strips te kopen die je op je trap kunt bevestigen. Deze zijn vooral handig als je gladde schoenen hebt, zoals hoge hakken of geklede schoenen.

Je kunt ook kiezen voor overzettreden van PVC, deze hebben altijd een antisliprelief.

3. Zorg dat er geen speelgoed of andere voorwerpen rondslingeren waardoor een kind kan struikelen

Speelgoed en andere voorwerpen die op de trap rondslingeren kunnen een kind doen struikelen en vallen. Het is dus belangrijk de trap vrij te houden van rommel. Dit geldt ook voor kleren, schoenen, en alles wat struikelgevaar kan opleveren.

Als je jonge kinderen hebt, is het een goed idee om een speelgoedkist of opbergbak voor hun speelgoed te kopen. Op die manier kunnen ze op één plaats bewaard worden en komen ze niet op de trap terecht.

Leer oudere kinderen dat ze hun speelgoed oprapen voor ze naar beneden gaan. Je kunt ook een regel instellen dat er geen speelgoed op de trap mag liggen.

4. Leer je kinderen hoe ze de trap veilig kunnen gebruiken, en houd ze in de gaten als ze de trap op- of aflopen

Veel ongelukken gebeuren omdat kinderen niet weten hoe ze de trap veilig moeten gebruiken. Ze kunnen proberen de trap af te rennen of over de leuning te springen.

Het is belangrijk om je kinderen te leren hoe ze de trap goed kunnen gebruiken. Ze moeten zich altijd aan de leuning vasthouden en de tijd nemen om naar boven en beneden te gaan.

Als je jonge kinderen hebt, is het een goed idee om ze de trap op en af te dragen tot ze oud genoeg zijn om het zelf te doen. En ook als ze ouder zijn, is het nog steeds een goed idee om ze in de gaten te houden als ze de trap op en af gaan. Zo kun je er zeker van zijn dat ze de leuning gebruiken en voorzichtig zijn.

5. Plaats, indien mogelijk, een hekje bovenaan en onderaan de trap om te voorkomen dat kinderen de trap beklimmen zonder toezicht

Als je jonge kinderen hebt, is het een goed idee om bovenaan en onderaan de trap een hekje te plaatsen. Zo kunnen ze niet zonder toezicht de trap opklimmen.

Er zijn veel verschillende soorten hekjes om uit te kiezen. Je kunt onder druk gemonteerde hekjes krijgen, die gemakkelijk te installeren en te verwijderen zijn. Of je kunt hardwarematig gemonteerde hekken krijgen, die meer permanent zijn maar meer tijd kosten om te installeren.

Je kunt ook overwegen een traphekje met alarm te kopen. Op die manier word je gewaarschuwd als je kind toch probeert de trap op te klimmen, en kun je het tegenhouden voor het zich bezeert.

Hopelijk kun je met deze tips de trap veilig voor kinderen maken. Heb je nog vragen? Laat het ons dan vooral weten!