Trapbekleding schoonmaken: oma’s tips

Heb je nog vloerbedekking op je trap? Vloerbedekking heeft veel nadelen en het grootste is toch wel dat het erg vlekgevoelig is. Regelmatig stofzuigen haalt niet alle vuiligheid weg en ook houdt vloerbedekking stiekem meer stof vast dan je met het blote oog kunt zien. Heb je vlekken en wil je je trapbekleding schoonmaken? We geven tips met ingrediënten die iedereen in huis heeft.

Voordat je begint met poetsen moet je een paar dingen weten:

  • Nooit wrijven! Een vlek moet je zo snel mogelijk behandelen, eigenlijk meteen nadat hij ontstaat. Maar begin nooit te wrijven! Zo wrijf je de viezigheid alleen maar dieper in het tapijt.
  • Deppen does the trick. Pak lauw water en giet hiervan een ruime hoeveelheid over je tapijt. Dit dep je vervolgens rustig op met een doek. Werk altijd van buiten naar binnen en herhaal met een schone doek als de eerste doek vies is geworden.
  • Gebruik shampoo of mousse. Werkt deppen met gewoon water niet? Dan is het tijd voor wat sterker spul. Er bestaat speciale tapijtreinigende shampoo of mousse, dat erg effectief is in het behandelen van vlekken. Volg altijd de instructies op de verpakking!
  • Neem de tijd. Speciale schoonmaakmiddelen hebben vaak wat tijd nodig om in te trekken, dus plan er zeker een middag voor in. Laat ook huisgenoten weten dat je de trapbekleding aan het behandelen bent, zodat ze er niet doorheen lopen.
  • Test! Probeer – ongeacht welk product je gebruikt – altijd een stukje uit. Zo ben je er zeker van dat je schoonmaakmiddel de vloerbedekking niet beschadigt of vervaagt.

Trapbekleding schoonmaken met spullen die iedereen in huis heeft

Er zijn tal van huisgemaakte middelen effectief tegen vlekken in de trapbekleding. Deze zijn lekker goedkoop en vaak heb je het al in huis. Ook zitten er geen chemische stoffen in en zijn ze beter voor het milieu. We zetten er een paar voor je op een rijtje.

Bakpoeder

Bakpoeder is een erg veelzijdig, natuurlijk schoonmaakmiddel dat werkt tegen een grote verscheidenheid aan vlekken en vuil. Bakpoeder neutraliseert zelfs vieze geurtjes! Strooi het op de vlek en giet er voorzichtig wat water overheen. Laat dit een paar uur intrekken en dep het vervolgens voorzichtig op. Is de vlek nog zichtbaar? Herhaal het dan tot je het gewenste resultaat hebt.

Zout

Zout is de ultieme remedie tegen vlekken van rode wijn. Strooi meteen wat zout over de vlek en laat het even intrekken. Als het zout rood kleurt, dep je het met een natte doek op. Dit herhaal je tot de hele vlek is verdwenen. Werk weer van buiten naar binnen, want anders wordt de vlek groter. Is de rode wijn al opgedroogd? Dan kun je beter een mengsel van water en witte wijn gebruiken.

Scheerschuim

Je zou het niet verwachten, maar scheerschuim is een prima goedkoop alternatief voor tapijtreinigende shampoo of mousse. Je moet hiervoor wel scheerschuim nemen dat ongekleurd is en geen toevoegingen zoals bijvoorbeeld menthol bevat. Spuit wat scheerschuim op de vlek en laat dat ongeveer 20 minuten intrekken. Vervolgens wrijf je met een sponsje het schuim voorzichtig in de vlek. Dep het vervolgens af met een natte doek.

Citroen, water en waspoeder

Ook citroensap is een echt wondermiddel. Soms heb je zelfs aan een paar druppels al voldoende. Heb je een hardnekkige vlek? Meng dan gelijke hoeveelheden citroen, water en wasmiddel. In citroen zitten – net zoals in azijn – bestanddelen die bleken. Dit kun je dus alleen gebruiken bij een wit tapijt!

Geen zin meer om de trapbekleding schoon te maken?

Heb je geen zin om vlekken uit je trapbekleding te poetsen of heeft je trapbekleding zijn beste tijd gehad? Met een Traprenovatie van Wolfs Traprenovatie is je trap binnen een dag weer als nieuw. Wij plaatsen duurzame overzettreden, die een levensduur hebben van minstens 15 jaar en absoluut niet vlekgevoelig zijn. Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen? Neem contact met ons op.