DIY: zelf de trapleuning bevestigen

Zonder bijpassende trapleuning is je traprenovatie niet compleet. Een goede trapleuning is veilig en ook dus echt een must. Wil je zelf een trapleuning bevestigen? We helpen je stap voor stap door het proces.

Je trapleuning is echt de finishing touch. Wij hebben al enige jaren ervaring met het plaatsen van trapleuningen en hebben aan onze monteurs gevraagd of ze hun beste tips met je kunnen delen. Vooral voor een doe-het-zelver is het altijd handig om te weten waar je precies op moet letten.

Stap 1: bepaal de ideale hoogte

Ga je de trapleuning bevestigen? Dan begin je natuurlijk als eerste met het bepalen van de juiste hoogte. Er is geen ideale hoogte voor de trapleuning, maar hij moet zich volgens het Bouwbesluit wel tussen de 80 en 100 centimeter bevinden.

Weet je niet wat je fijn gaat vinden? Neem dan je eigen heuphoogte als uitgangspunt. Hier heb je de beste houvast bij het beklimmen van je trap. Meet wel vanaf de neus van de traptreden, zodat het gelijk blijft.

Stap 2: de trapleuning op maat maken

Het is nu tijd om je trapleuning op alle verbindingsstukken te monteren. Zit er een draai in je trap? Dan zul je de trapleuning op maat moeten zagen. Je verbindt vervolgens de bochten aan elkaar met een verbindingsstuk, wat vaak al bij het pakket zit inbegrepen.

Heb je alle voorgeboorde en afgezaagde stukken klaar? Steek dan de pluggen in de gaten, versterk de boel met houtlijn en zet alles in elkaar.

Stap 3: de leuninghouders plaatsen en vastschroeven

En dan is het nu tijd voor de laatste stap – een gemakkelijke. Boor de afgetekende gaten, plaats je pluggen en boor de leuninghouder vast aan de muur. Vervolgens schroef je de leuning vast. Leg hem op de houders, teken de schroefgaten af en boor ze uit. Schroef nu de leuning vast. Einddoppen plaatsen en klaar!

Trapleuning bevestigen toch uitbesteden?

Vind je dit toch een hele klus en laat je de trapleuning bevestigen toch liever over aan een professional? Wanneer wij je trap renoveren kunnen we ook een bijpassende trapleuning plaatsen. Kijk gerust eens rond op onze website of vraag een vrijblijvende offerte aan.