Kleed je trap aan met de perfecte trapleuning

Een mooie trap valt of staat met de juiste trapleuning. Een trapleuning is er in de eerste instantie voor het bieden van veiligheid. Hij beschermt tegen ongelukken en biedt steun tijdens het beklimmen van de trap. Maar een trapleuning is veel meer dan dat: hij moet ook vooral een blikvanger zijn van het interieur. Een trapleuning kiezen doe je zo.

Een trapleuning kiezen is niet makkelijk. Hij moet er in de eerste instantie voor zorgen dat de trap veiliger is. Zonder trapleuning zul je merken dat je je al snel kwetsbaar voelt. Je bent wat wankeler en verliest sneller je evenwicht. Wie van de trap valt kan gevaarlijk terecht komen, soms met letsel tot gevolg. Daardoor is het uiterst belangrijk dat elke trap een goede, veilige en stabiele trapleuning heeft.

De trapleuning zit bij voorkeur aan de open zijde van de trap. Daardoor beschermt hij de wanden van de trap, mensen zijn minder geneigd met hun vieze handen de muur aan te raken. Dankzij de leuning hoef je dus niet elk jaar opnieuw de schilder te laten komen om de vieze vlekken van de muren te halen.

De lengte van een trapleuning

Een trapleuning wordt meestal op een hoogte van tussen de 85 en 95 centimeter bevestigd. Dat ligt er maar net aan wat de bewoners willen. De hoogte wordt gemeten vanaf het begin van de trede. Niet alleen de hoogte, ook de dikte en de diameter van de trapleuning zijn belangrijk. Je moet een goede grip hebben en de leuning moet een comfortabel gevoel nemen wanneer je de trap gebruikt.

Trapleuningen hebben gemiddeld een diameter van ongeveer 33 tot 43 millimeter. De afstand tussen de leuning en de muur is ook belangrijk. Er is minstens vijf centimeter nodig om je hand goed langs de leuning te krijgen.

Het materiaal van een trapleuning

Tot slot is het materiaal ook nog van belang. Vroeger waren houten trapleuningen erg populair. Hout is erg licht, kun je makkelijk buigen en het kan in elke kleur worden geschilderd. Daarnaast krijgt je interieur er een warm karakter van en kun je het echt in alle soorten en maten krijgen. Desondanks worden metalen leuningen steeds populairder. Dit is erg licht en kan een flinke lengte hebben. Ook krijgt je huis er een moderne look van.

Wil je advies over welke trapleuning het beste bij jouw interieur past? Neem dan vooral contact met ons op voor vrijblijvend advies.