Trapwang renoveren? Zo vlieg je het aan

Wanneer je je trap gaat renoveren, heb je veel keuzes om te maken: de soort trapbekleding, de kleur, de veiligheid van de trap, het materiaal van de trapleuning en ga zo maar door. Maar dan vergeten we er nog eentje: de trapwang. Dit ondergeschoven kindje is een erg belangrijk onderdeel voor de algehele uitstraling van je trap. Ga je de trapwang renoveren? Lees onze tips.

Je trapwang renoveren, waarom?

De trapwang zit aan de zijkant van de trap. Een klassieke trap bestaat uit treden die klem zitten tussen twee trapwangen, welke steun geven aan je trap. Bij moderne trappen is de steunfunctie soms weggevallen en is de trapwang er vooral om mooi te wezen. Bij een traprenovatie plaats je overzettreden over je bestaande trap, waardoor deze weer een frisse uitstraling krijgt. En we hoeven je natuurlijk niet te vertellen dat het nogal vreemd staat wanneer je gloednieuwe treden hebt, maar een oude, versleten trapwang.

Waarom neem je een trapwang?

De meeste trappen hebben aan allebei de zijkanten een trapwang, maar bij moderne trappen valt hij (helaas) steeds vaker weg. In dat geval krijg je een zwevende trap. Wij vinden dat trapwangen in zowel klassieke als moderne interieurs een belangrijk designelement zijn. We hebben gezien dat de vorm, de bekleding en het materiaal van je trapwang erg bepalend zijn voor het uiterlijk van je trap.

Het kiezen van je trapwangen

Omdat je trapwangen zo bepalend zijn voor de uitstraling van je trap, moet je ze bij traprenovatie ook echt niet vergeten. Ben je meer van een stoerdere look of ga je voor een klassiek houtdecor? Je hebt bijvoorbeeld de keuze tussen blauwstaal, leer of beton. Of wat dacht je van een combinatie van verschillende materialen? Dat geeft vaak spannende combinaties.

Houd het origineel

Een zwevende trap is erg minimalistisch, maar een trap met trapwangen is een complete upgrade. Het is ook een optie om LED-verlichting in je trapwangen te plaatsen, voor een chique effect. Maar natuurlijk kun je ze ook in een neutrale kleur schilderen. Je trapwangen renoveren in een contrastende kleur geeft je trap een hele unieke look!