Vurenhouten trap afwerken: zo pak je het slim aan

Heb je een modern huis? Dan is de kans groot dat je beschikt over een vurenhouten trap. Deze zijn erg mooi, maar vurenhout is niet echt stevig en ook alles behalve duurzaam. Een vurenhouten trap heeft dan ook vaak geen lang leven. Gelukkig kun je je vurenhouten trap afwerken, bijvoorbeeld met trapbekleding. 

Een vurenhouten trap afwerken

Vurenhout is relatief goedkoop en ook nog eens makkelijk te bewerken. Daarom is het eigenlijk ook logisch dat je het in veel nieuwbouwhuizen terugvindt. Maar helaas komt een vurenhouten trap vaak koud, ruw en niet zo praktisch over. Als je je vurenhouten trap bekleedt met een ander soort materiaal, heb je geen nadelen meer en krijgt je interieur meteen een warm, stijlvol of juist stoer karakter.

Kies een stijl die bij je past

Vraag jezelf als eerste af wat voor woonstijl jij het mooiste vindt en hoe je trap daarin past. Houd je meer van een landelijk, romantisch, werelds, eigentijds of stoer interieur? Neem goed de tijd om alle materialen en verschillende kleuren en het effect ervan te overdenken. Kies je voor klassiek hout, dan kan het eigenlijk niet verkeerd gaan. Hout heeft een erg warme uitstraling en dat komt zowel in moderne als landelijke interieurs helemaal tot zijn recht. Wil je liever wat spannenders? Blauwstaal en leer geven je interieur een erg gaaf accent. Als je die twee combineert krijg je een erg elegant en uniek geheel.

Let ook op de details

Met alleen materiaal en kleur ben je er nog niet. Ook de verdere afwerking van je trap heeft even je aandacht nodig. Zo hoef je bijvoorbeeld niet één kleur voor je hele trap te gebruiken. Dit is namelijk vrij traditioneel en massief, als je je stootborden een andere kleur geeft krijg je een luchtiger en speelser effect.

Denk ook vooral aan de veiligheid wanneer je je vurenhouten trap gaat afwerken. Vooral als ouderen of kinderen veelvuldig gebruik maken van de trap. In dat geval doe je er goed aan een antislip-laag aan te brengen op je trap en voor een goede trapleuning te kiezen.