Waarom traprenovatie het verschil maakt voor je huis

In veel multi- of split level huizen is de trap het eerste wat je opvalt als je door de voordeur loopt. Als middelpunt van de hal (of in welke kamer hij ook staat), staat hij vaak vooraan in het midden. En vooral in oudere huizen kan een trap een uniek, architectonisch kenmerk van het huis zijn.

Door de tijd heen raken trappen echter vaak versleten (dankzij het vele voetverkeer) en verouderd. Houten trappen en leuningen raken afgeschilferd, bekrast, of verbleken. Veranderingen aan de inrichting van het huis, zoals de vloerbedekking, kunnen vloeken met een verouderde trap.

Stel dat je vloerbedekking wilt vervangen door grijs laminaat, maar je trap nog steeds van klassiek eiken is, dan worden je treden direct een doorn in het oog.

En dat is nog maar één reden waarom een traprenovatie belangrijk is voor de aantrekkelijkheid van je woning. We gaan ook nog in op een paar andere redenen.

Veiligheid

Versleten, oude trappen kunnen een veiligheidsrisico vormen als de fundering losgekomen is, er onvoldoende verlichting is waardoor de trap moeilijk te zien is, of de traptreden glad zijn. Elke trap moet ook aan minstens één kant een leuning hebben (en veel makelaars eisen dit bij de verkoop van een huis).

Je trap bijwerken om alle gevaren uit de weg te ruimen kan de veiligheid onmiddellijk verbeteren, wat leidt tot minder zorgen, mogelijke valpartijen, en ongewenste verwondingen. Het kan ook een essentieel vakje afvinken bij een inspectie, zodat je er later niet mee te maken krijgt.

Wauw-factor

Zoals hierboven vermeld, is een trap vaak het middelpunt van de kamer (en soms van het hele huis). Als je treden echter verouderd zijn, zullen ze niet de positieve “wow-factor” bieden die je zoekt. Als je bijvoorbeeld een gebogen trap in een grote, grootse foyer naar de jaren 2020 brengt, geeft dat je huis niet alleen de alure die het nodig heeft om indruk te maken op gasten, maar ook om potentiële kopers te bekoren (als je besluit je huis in de toekomst te verkopen).

Waarde

Over het verkopen van je huis gesproken: je trap renoveren, zowel met het oog op de veiligheid als op de vormgeving, kan een positieve invloed hebben op de waarde van je woning. Begin met het vervangen van verouderde leuningen en verschraalde of versleten stootborden. Overweeg dan een finishing touch met wat nieuwe spijlen of afgewerkte treden. Huizenkopers zien vaak graag veel bergruimte, dus een vestiaire onder de trap is ook een goed idee.

Aantrekkelijkheid

Deze hebben we al besproken, maar het is de moeite waard hem nog eens te vermelden. Een trap is een belangrijk onderdeel van een huis, en als hij niet past bij de rest van de inrichting van het huis, is hij een doorn in het oog.

Ga je je huis renoveren of herinrichten? Vergeet de trap dan niet. Anders ziet hij er meten verouderd uit en trekt hij ogen om de verkeerde redenen.

Een traprenovatie is vaak een bijzaak voor huiseigenaren, maar het heeft de potentie om je huis zoveel aantrekkelijks toe te voegen. Zie hem niet langer als enkel een doorgang van de ene verdieping naar de andere, maar beschouw hem als een middelpunt. Trendy, veilige, aantrekkelijke trappen zijn designerstukken die, als ze de kans krijgen, je huis kunnen laten schitteren.

Ook je trap renoveren?

Wij maken je trap in één dag helemaal anno 2021. Benieuwd wat de mogelijkheden zijn? Neem contact met ons op.