Waarom zelf de trap renoveren een slecht idee is

Zelf de trap renoveren is voor veel mensen een overweging. Het kan voordelig zijn, maar het is niet voor niets dat er specialisten zijn. We hebben de meest gemaakte fouten voor je op een rijtje gezet. 

Je meet de overzettreden verkeerd in

Doe het zelvers gaan vaak in het begin al de mist in: bij het inmeten van de overzettreden. Dit is best een secuur werkje dat meer materiaal vereist dan enkel een rolmaat. Specialisten in traprenovatie maken bijvoorbeeld gebruik van een trapspin om de traptreden precies in te meten. Dankzij die spin kun je de afmetingen in één keer overnemen op de overzettreden.

Als je de trap niet goed opmeet, sluiten de stootborden en overzettreden niet netjes aan op elkaar of op de trap. Dat betekent dat je sneller gaatjes en kieren op de traptreden krijgt, waardoor je last krijgt van een krakende trap. En zelfs als je de beste materialen gebruikt, zit een fout dus in een klein hoekje. Daarom adviseren wij om het inmeten van overzettreden over te laten aan professionals. Dan weet je zeker dat het eindresultaat perfect is!

Je kiest de verkeerde trapbekleding

Heb je al een idee welke trapbekleding het beste past bij jouw wensen en je trap? Vakspecialisten hebben heel wat kennis over de juiste trapbekleding. Wanneer je zelf aan de slag gaat met je traprenovatie, bestaat de kans dat je de verkeerde materialen kiest. Ga vooral niet voor goedkope trapbekleding, want dan lever je echt in op de kwaliteit. Een specialist kan je informeren over alle materialen en mogelijkheden en je precies vertellen wat er binnen je budget past.

De overzettreden passen niet

Als je de juiste afmetingen van de traptreden hebt, is het zaak om je overzettreden passend te maken. Ook wanneer je de traptreden op maat gaat maken zul je erg precies moeten werken, want een klein foutje zorgt er al voor dat het geheel niet meer aansluit of past. Gaat het mis, dan moet je nieuwe overzettreden maken en dat kost natuurlijk geld.

Je monteert de overzettreden verkeerd

Het verkeerd monteren van de overzettreden is de meest voorkomende fout bij zelf de trap renoveren. Dit kan bijvoorbeeld komen door:

  • Het gebruiken van te weinig lijm
  • De trap van te voren niet goed schoonmaken
  • De treden verkeerd nummeren

Als je wilt dat de lijm goed hecht, zul je de trap van te voren goed schoon moeten maken. Zorg ervoor dat het oppervlak, droog, schoon en stofvrij is. Heb je de oude trapkleding verwijderd en zit je met lijmresten? Lees hier hoe je lijmresten verwijdert van de trap.

Je gebruikt te weinig lijm

Is je trap schoon, dan moet je wel weer zorgen dat je genoeg lijm gebruikt. Doe je dat niet, dan hechten je overzettreden niet goed en zal hij snel loslaten of gaan kraken.

Je nummert de treden verkeerd

Je moet de traptreden nummeren, want elke trede is uniek. Ook al is je trap recht. Wanneer je de overzettreden door elkaar haalt, bestaat de kans dat ze niet goed aansluiten.

Geen zin om een traprenovatie zelf uit te voeren? Wij doen het graag voor je. Binnen één dag is je trap weer als nieuw, zonder hak en breekwerk. Neem vandaag nog contact met ons op voor een vrijblijvende offerte.