Zelf je trap strippen in 3 stappen

Een traprenovatie is niet iets wat je als leek zomaar eventjes doet. Daarom schakelen veel mensen een specialist in. Maar… je kunt wel vast het voorwerk doen, mocht je daar zin in hebben. Je moet dan wel goed weten waar je aan begint, want een goede voorbereiding is essentieel. Het begint al bij het strippen van je oude trap, want voor je je trap kunt vernieuwen, zul je het oude materiaal moeten verwijderen. Zelf e trap strippen? Wij leggen uit hoe je dat het beste aan kunt pakken. 

1. Verwijder de vloerbedekking

Veel oudere huizen hebben nog vloerbedekking op de trap. Vroeger was dat helemaal hot, maar vandaag de dag zien we toch liever wat anders. Vloerbedekking is immers erg vlekgevoelig en daarnaast is het ook nog eens een bron voor vuil, stof en bacteriën. Wil je je trap een modernere uitstraling gaan geven, dan zul je dus van die vloerbedekking af moeten. Dit kan best een hele klus zijn, aangezien tapijt zit vastgelijmd en je dus alle lijmresten zult moeten verwijderen.

2. Verwijder de lijm

Als je tapijt vast is gelijmd met lijn op waterbasis, heb je geluk. Dat is namelijk erg makkelijk te verwijderen. De meeste trappen die na 1997 zijn geïnstalleerd, zijn met dit soort lijm geplakt. Heb je de pech dat er lijm op basis van een oplosmiddel is gebruikt, dan zul je wat harder aan de slag moeten. Dit soort lijm is namelijk ongevoelig voor water. Een trap strippen die met deze lijm vastzit, vereist een sterke remover. Als je dit gebruikt kun je het het beste meteen afplakken met een stuk plastic folie, want dan verdampt het spul minder snel.

3. De trap strippen met Coca Cola

Zie je donkerbruine of grijze lijm op je trap? Dat geeft aan dat hij is vastgekit. Je zult zien dat de lijm hartstikke hard is geworden en dat maakt het nog lastiger te verwijderen. Met water kom je niet ver en vaak heeft remover ook niet eens zin. Wat je wel kunt gebruiken, is Coca Cola. Probeer het eerst uit op een klein stukje en kijk hoe de lijm reageert. Als dit ook niet werkt, zul je de bekleding en lijmresten met de hand af moeten schuren.

Geen zin om zelf de trap te strippen?

Zit je na het lezen van deze blog met je handen in het haar en heb je eigenlijk geen zin om dagenlang te ploeteren? Wij doen het graag voor je. Bij ons hoef je het voorwerk – uiteraard – niet zelf te doen en we zijn ook niet dagenlang met je trap bezig. Vaak heb je binnen één dag al een compleet nieuwe trap. Neem vandaag nog contact met ons op.