Zelf laminaat leggen: a piece of cake

Oh oh, je hebt een nieuw huis gekocht en de vloerbedekking zit helemaal onder de vlekken. Dat wordt dus een nieuwe vloer. Maar is dat geen flinke klus? Nee hoor, een laminaatvloer kun je makkelijk zelf leggen. Volg gewoon ons stappenplan voor zelf laminaat leggen, wij loodsen je er doorheen!

Zelf laminaat leggen: dit heb je nodig

Als je zelf laminaat gaat leggen zul je de volgende spullen in huis moeten hebben:

  • Een laminaatknipper- of snijder
  • Een meetlat
  • Een timmermanspotlood
  • Een profielmal
  • Een zwaaihaak
  • Een rubberhamer

En natuurlijk laminaat! Koop altijd 10% extra, want je gaat te maken krijgen met zaagverlies.

Stap 1: Kies een ondervloer

Bij zelf laminaat leggen begin je bij de ondervloer. Laminaat maakt best veel geluid en daarom is het slim om een geluiddempende ondervloer aan te schaffen. In sommige appartementen is het verplicht om een ondervloer met TNO certificaat te hebben. Heb je dat niet, dan kun je ook kiezen voor een ondervloer op rol of het laten liggen van de vloerbedekking.

Stap 2: Leg de ondervloer

Vervolgens ga je aan de slag met het leggen van de ondervloer. Als je er eentje op rol hebt, hoef je hem maar simpelweg uit te rollen. Let erop dat hij aan het uiteinde een stuk uitsteekt, dat kun je later bijsnijden. Heb je gekozen voor een ondervloer van platen? Leg deze dan in halfsteensverband. De eerste baan begin je met een hele plaat, de tweede begin je met een halve. Zo komt je ondervloer goed stevig te liggen.

Stap 3: Laat het laminaat acclimatiseren

Het is belangrijk om het laminaat 48 uur te laten acclimatiseren voor je het gaat leggen. Bij temperatuurverschillen

Stap 4: Zelf laminaat leggen

Zorg er altijd voor dat je 10% meer laminaat koopt bij zelf laminaat leggen, want je moet de planken versnijden en daarmee verlies je wat. Op de verpakking van laminaat staat altijd aangegeven hoe je het moet leggen. Let goed op aan welke kant je het gootje en het randje moet leggen. Het is slim om te beginnen met een hele plank, zo blijft het geheel sterk. Begin de tweede baan met 1/3 plank en de derde dus weer met een hele. De laminaatvloer wordt zo erg strak. Het kost je wel iets meer planken, dus houd daar rekening mee.

Stap 5: De afwerking

Het laminaat ligt, nu is het enkel nog een kwestie van afwerken. Een optie is het leggen van een plint, waarbij een plakplint het makkelijkst is. Deze plak je gemakkelijk rondom. Een opstaande plint geeft wel wat een luxere uitstraling.

Nog meer lezen?

Een klein huis inrichten

Haal de natuur in huis!

Je huis in de jaren ’50 stijl maken

Je nieuwe huis inrichten

Een onzichtbare boekenplank maken